• Посилання скопійовано

Перевірки бізнесу: кого чекати з візитом у 2018 році?

У 2018 році перевірки будуть. І, можливо, навіть більше, ніж у цьому році. Адже закінчується термін дії мораторію. Чи продовжать його - наразі точно невідомо. Тим часом основні контролюючі органи уже склали плани майбутніх перевірок

Перевірки бізнесу: кого чекати з візитом у 2018 році?

У нашій державі існує цілий ряд контролюючих органів, які мають право перевіряти суб’єктів господарювання. І усі вони щорічно займаються різними перевірками десятків тисяч підприємців та підприємств. Протягом 2014-2017 року їх ще стримував мораторій на перевірки. Проте термін його дії закінчується в кінці 2017 року. Чи продовжать його - наразі точно невідомо. Тим часом основні контролюючі органи уже склали плани майбутніх перевірок.

 

Комплексні перевірки

Нагадуємо, що наприкінці 2016 року було внесено зміни до Закону №877 щодо лібералізації системи державного нагляду. Докладно про них ми розповідали в аналітиці>>

Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону №877-V, якщо суб’єкт господарювання на відповідний плановий період включений до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) одночасно кількох органів держнагляду, то відповідні планові заходи здійснюються такими держорганами комплексно. Тобто одночасно всіма органами держнагляду, до планів перевірок яких включено суб’єкта господарювання.

Зверніть увагу, що норми Закону №877-V не поширюються на відносини, що виникають під час здійснення заходів контролю органами ДФС, валютного контролю, державного експортного контролю тощо (ст. 2 Закону).

Такий комплексний плановий захід проводиться один раз на рік, а усі  контролюючі органи, які запланували перевірити даного суб’єкта господарювання, можуть це зробити виключно у строки, встановлені Планом здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на рік.

 

План комплексних перевірок на 2018 рік затверджений наказом Держрегуляторної служби  від 16.11.2017 р. №139. Про це ми повідомляли тут>>

 

Щоправда, згодом до цього Плану внесено зміни наказом ДРСУ від 28.11.2017 р. №151. Така необхідність виникла у зв’язку з великою кількістю технічних помилок, допущених контролерами у файлах проектів річних планів (зокрема, помилок у ідентифікаційних кодах суб’єктів, встановлення дати перевірки на вихідний або святковий день, виходу перевірки за межі планового періоду тощо). Більше про це тут>>

 

Дізнатися, кого планують перевірити у 2018  році можна:

1) завантаживши файл у форматі .pdf  (пошук за допомогою комбінації клавіш Ctrl+F)

2) безкоштовно та без реєстрації на сайті ІАС ДНК (http://ias.brdo.com.ua). Докладніше>>

 

Загалом у Плані міститься понад 27 тисяч записів. При ретельнішому аналізі бачимо, що це все-таки не 27 тис. різних компаній. Кожне підприємство в Плані зазначено принаймні двічі. Таким чином, перевірок буде не 27 тисяч, а майже удвічі менше (приблизно 13-14 тисяч). Це підприємства різних форм власності, з різних секторів економіки та з різними ступенями ризику.

Наприклад, ТОВ "ТРІО" зазначено у плані двічі. Це означає, що в один день на перевірку прийдуть два контролюючі органи - Держпраці та Держпродспоживслужба.

 

****

Багато підприємств та підприємців ще потрапили в плани перевірок лише одного органу держнагляду.

Річні плани перевірок кожен з таких органів мав би оприлюднити до 1 грудня року, що передує плановому.

Деякі з них уже встигли це зробити.  Про це далі.

****

 

 Кого перевірятимуть інспектори з праці?

Більшість регіональних відділень Держпраці оприлюднили плани проведення планових перевірок госпсуб'єктів на 2018 рік (окрім Дніпропетровської, Донецької та Луганської).

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Ознайомитися з ним можна тут>>

Проте звертаємо увагу: ці плани не стосуються проведення перевірок з питань трудового законодавства. У всіх внутрішніх наказах на проведення планових перевірок Держпраці на 2018 рік вказано, що їх розроблено відповідно до Закону про держнагляд та Закону про охорону праці. 

Крім того, якщо відкрити плани, в них обов'язковим реквізитом є предмет здійснення перевірок. Ним є дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Тобто питань трудового законодавства ці перевірки не стосуються. 

Для перевірок з питань трудового законодавства (виїзні перевірки) повинен бути складений індивідуальний графік. Але за порядком не вказано про його оприлюднення.

Детально про особливості перевірок Держпраці читайте в аналітичних матеріалах тут, тут та ось тут.

 

Перевірки Пенсійним фондом України

План здійснення заходів державного нагляду (контролю) ПФУ на 2018 рік затверджений наказом ПФУ від 29.11.2017 р. №239Про це ми повідомляли тут>>

До плану увійшло 1214 підприємств та підприємців зі середнім та високим ступенем ризику. Щодо кожного з них прописано дату початку перевірки та строки її проведення. Перевірятимуть усіх на предмет додержання законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Завантажити план перевірок у форматі .xls  можна тут>>

Пошук можливий за ідентифікаційним кодом юрособи або реєстраційним номером облікової картки платника податків фізичної особи–підприємця (серія (за наявності) та номер паспорта).

 

До кого прийде з перевіркою Держпродспоживслужба?

Як ми повідомлялиДержавна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  наказом від 28.11.2017 р. № 1131 затвердила річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2018 рік.

Завантажити план можна  у форматі  .pdf  тут>>

До плану перевірок  Держпродспоживслужби увійшло 32 677 суб'єктів господарювання з різними ступенями ризику (високий, середній та незначний). Зазначено також з якою метою здійснюватиметься перевірка (предмет здійснення державного нагляду), коли розпочнеться та скільки триватиме.

Про особливості перевірки Держпродспоживслужбою читайте також в аналітичних матеріалах від редакції "ДК" тут, тут та інтерв'ю Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи ось тут.

 

Перевірки Держархбудінспекції

Держархбудінспекція наказом від 29.11.2017 р. №1788 затвердила річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання на 2018 рік.

Ознайомитися з планом перевірок можна тут>>

До Плану увійшло 3728 підприємств та підприємців з різним ступенем ризику. Щодо кожного з них зазначено дату перевірки та її тривалість (5-10 днів).Перевірки проводитимуться з питань дотримання:

  • ліцензіатами вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками,
  • вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт.

 

Перевірки Мінекономрозвитку

Мінекономрозвитку оприлюднила річні плани здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік за додержанням:

1) ліцензіатами вимог Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності, затверджених постановою КМУ від 11.11.2015 р. № 991 (наказ МЕРТ від 29.11.2017 р. № 1736).

До плану увійшло 23 підприємства з високим ступенем ризику. Перевірки у всіх цих компаніях триватимуть 5 днів. Перевірятимуть їх на предмет додержання законодавства у сфері провадження туроператорської діяльності. Ознайомитися з цим планом можна тут>>

2)  Вимог законодавства у сфері провадження господарської діяльності з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів (Наказ МЕРТ від 30.11.2017 р. № 1742)  До цього плану увійшло лише 10 підприємтва з незначним ступенем ризику. Переглянути план перевірок можна тут>>

 

Податкові планові перевірки

Чи не найбільшу небезпеку для бізнесу несуть перевірки ДФСУ. Крім того, що вони мають найнебезпечніші наслідки – донарахування великих сум податків та штрафних санкцій, також вони трапляються і найчастіше. 

Нагадаємо, що одним із нововведень Податкового кодексу є те, що план-графік документальних планових перевірок буде відкритий для загалу (оприлюднюватиметься на офіційному порталі ДФСУ) та сформований на цілий рік. 

До цього плану відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників визначається залежно від ступеня ризику в діяльності платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Від величини ризику залежить періодичність планового контролю: що меншими будуть ризики платників, то рідшими будуть візити податківців.

Докладніше про податкові перевірки у 2018 році читайте тут>>

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік дивіться тут>>

 

Чи продовжать мораторій на перевірки бізнесу на 2018 рік?

Такий шанс є. 1 грудня 2017 року під час бізнес-форуму у Києві Президент Петро Порошенко заявив, що мораторій на перевірку державними органами малого і середнього бізнесу буде продовжений на наступний, 2018 рік.

 «Я впевнений, що ми разом з прем'єр-міністром, Кабінетом міністрів, на саме малий і середній бізнес мораторій на перевірки продовжимо. Принаймні, я пропоную проаналізувати це», — сказав він.

Чи буде так насправді - побачимо. Триматиме вас в курсі подій!

Нагадаємо, що мораторій на перевірку малого та середнього бізнесу був запроваджений ще у 2014-му році. На 2017 рік він був продовжений Законом №1728. На кого він поширювався та як діяв - читайте  в аналітиці від редакції>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»