• Посилання скопійовано

Зменшення періодичності планових перевірок у 41 сфері держнагляду: коментар редакції

Постановою №1103 внесені зміни до періодичності проведення перевірок госпсуб’єктів залежно від ступеня ризику їх діяльності у відповідних галузях. Розглянемо ці зміни докладніше

Зменшення періодичності планових перевірок у 41 сфері держнагляду: коментар редакції

Нещодавно ми повідомляли про появу постанови КМУ від 18.12.2017 р. №1103, якою вдосконалено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та встановлюється періодичність проведення планових перевірок. Тепер розглянемо найбільш цікаві її новації. 

 

Змінена періодичність проведення перевірок госпдіяльності

Коментованою постановою КМУ для всіх госпсуб’єктів встановлена єдина періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у відповідних сферах госпдіяльності або за дотриманням ліцензійних умов залежно від ступеня ризику , а саме:

  • з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на два роки (раніше в окремих сферах госпдіяльності цей строк становив - один рік);
  • з середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

Ці терміни можуть бути збільшені в 1,5 рази, якщо за результатами проведених  планових та позапланових заходів дотримання вимог законодавства у відповідній сфері чи  ліцензійних умов провадження госпдіяльності не виявлено жодних порушень порушень:

1)  у госпсуб’єктів, які віднесені до середнього ступеня ризику, протягом  останніх шести років,

2) у госпсуб’єктів, які віднесені до незначного ступеня ризику, протягом останніх десяти років.

Яких сфер стосуються зазначені зміни? Їх зведеного переліку в цій постанові немає, хоча КМУ наголошує, що коментованою постановою зменшено частоту проведення планових перевірок у 41 сфері державного нагляду (контролю).

Дізнатися, чи це стосується саме вас, можна лише шляхом пошуку в тексті самої постанови згадки іншої постанови КМУ, яка регулює проведення перевірок у вашій сфері діяльності. Від себе зазначимо, що ці зміни стосуються, зокрема, діяльності:

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

  • з медичної практики, зайняття народною медициною (цілительством);
  • з геологічного вивчення та раціонального використання надр;
  • на ринку природного газу, у сферах електроенергетики, транспортування нафти та нафтопродуктів магістральним трубопроводом, централізованого водопостачання та водовідведення, виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання теплової енергії;
  • у сфері автомобільного транспорту;
  • з надання освітніх послуг у системі вищої освіти, у системі загальної середньої і професійно-технічної освіти, у системі дошкільної освіти;
  • зі зберігання зерна та продуктів його переробки тощо.

 

Зміни у критеріях віднесення госпсуб’єктів до відповідного ступеня ризику

Для всіх госпсуб’єктів введено єдине правило обрання ступеня ризику, якщо критерії свідчать на користь одночасно двох або більше можливих - у такому разі госпсуб’єкт вважається таким, що належить до більш високого ступеня ризику з тих, до яких він може бути віднесений.

Зазнали змін й самі критерії віднесення госпсуб’єктів до відповідного ступеня ризику в окремих сферах госпдіяльності. Зокрема:

1) У сфері торгівлі товарами, ціни на які контролює держава

Уточнено критерії віднесення госпсуб'єктів до відповідного ступеня ризику при провадженні госпдіяльності, пов'язаної з продажем (реалізацією) товарів, щодо яких встановлено державне регулювання цін (постанова КМУ від 01.08.2013 р. № 533).

Зокрема, не буде враховуватись при цьому такий критерій, як сукупний обсяг реалізації таких товарів (у грошовому виразі).

Окрім цього, відтепер до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику вже не належать госпсуб’єкти, які здійснюють продаж (реалізацію) товарів, щодо яких встановлено державне регулювання цін, на суму від 5 млн гривень та більше на рік.

До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику належать лише суб’єкти, які здійснюють продаж (реалізацію) товарів, щодо яких встановлено державне регулювання цін, ціни на які підвищені ним більш як на 10% протягом трьох місяців. Інші критерії — виключені.

 2) У сфері будівельної діяльності.

Суттєвих змін зазнали критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками (постанова КМУ від 30.12.2015 р. № 1164)

Так, госпсуб’єкти, які провадять:

  • менш як три роки будівельну діяльність зі створення об’єктів архітектури із значними наслідками (СС3) та менш як один рік зі створення об’єктів архітектури із середніми наслідками (СС2) -  віднесені до суб’єктів з високим ступенем ризику;
  • від трьох до восьми років будівельну діяльність із створення об’єктів архітектури із значними наслідками (СС3) та менш як три роки із створення об’єктів архітектури із середніми наслідками (СС2) - до суб’єктів  із середнім ступенем ризику;
  • від восьми років і більше будівельну діяльність зі створення об’єктів архітектури із значними наслідками (СС3) та від трьох і більше років із створення об’єктів архітектури із середніми наслідками (СС2) — до суб’єктів з незначним ступенем ризику.

 

Оптимізовані органи держнагляду (контролю)

Уточнено органи державної влади, які будуть проводити перевірки у відповідній сфері госпдіяльності. Так, перевірки здійснюватиме:

1) у сфері автомобільного транспорту - Державна служба з безпеки на транспорті або її територіальними органами (Постанова від 03.09.2008 р. № 790);

2) у сфері промислової безпеки та охорони праці - Держпраці (постанова КМУ від 28.04.2009 р. № 413);

3) при провадженні госпдіяльності, пов’язаної з використанням об’єктів права інтелектуальної власності - Мінекономрозвитку (постанова КМУ від 22.12.2010 р. №1174);

4) при провадженні госпдіяльності зі зберігання зерна та продуктів його переробки,  госпдіяльності, пов’язаної з експлуатацією, ідентифікацією та реалізацією машин, підготовкою трактористів-машиністів, а також у сфері захисту рослин -Держпродспоживслужба (постанови КМУ від 06.03.2113 р. №191, від 30.06.2015 р. №448).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»