• Посилання скопійовано

Вигідніше оформити працівників легально, ніж виплачувати штрафи, - Роман Чернега

Голова Держпраці Роман Чернега під час зустрічі з компаніями-членами Європейської Бізнес Асоціації розповів, чого очікувати від інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань Держпраці

Вигідніше оформити працівників легально, ніж виплачувати штрафи, - Роман Чернега

Під час зустрічі з компаніями-членами Європейської Бізнес Асоціації Голова Держпраці Роман Чернега зупинився на особливостях проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці.  Участь у зустрічі також взяв Юрій Кузовой – Генеральний директор директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соцполітики України.

У представників бізнесу виникають запитання, що очікувати від інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань Держпраці.

Роман Чернега зазначив, що Держпраці не є каральним органом і головна мета попередити порушення трудового законодавства.

«Інспектор праці має бути помічником для роботодавця. Відвідуючи підприємство, він має вказати на недоліки і, відповідно до законодавства, є час на їхнє виправлення, у цьому і полягає мета інспекційних заходів, і добросовісним роботодавцям не слід боятися Держпраці», – наголосив Роман Чернега.

З метою виявлення незадекларованих працівників інспектор праці має право відвідати підприємство без попередження. Адже в іншому випадку роботодавцю  було б легко приховати факт використання нелегальної праці.

«У багатьох європейських країнах інспектор праці має право відвідати підприємство у будь-який час без попередження, за участі поліції обмежити вихід працівників за межі підприємства і, виявивши порушення трудового законодавства, нелегальних працівників, призупинити роботу підприємства», – поділився досвідом Голова Держпраці.

Відповідно до законодавства України, за кожного нелегального працівника на суб’єкта господарювання накладається штраф у 30-ти кратному розмірі мінімальної зарплати.

«Такі штрафи отримують недобросовісні роботодавці. Варто порахувати, що у більшості випадків таким порушникам законів простіше і вигідніше б було легально оформити працівників, платити йому офіційну зарплату, аніж виплачувати штраф», – зазначив Роман Чернега.

***

Читайте також:  Чекайте гостей! Відсьогодні ДФС та Держпраці мають повне право прийти на перевірки

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»