• Посилання скопійовано

Порядок перевірок держвиплат удосконалять. Мінфін оприлюднив законопроект!

​Мінфін презентує для публічного обговорення законопроект щодо верифікації та моніторингу державних виплат

Порядок перевірок держвиплат удосконалять. Мінфін оприлюднив законопроект!

Мінфін презентує для публічного обговорення проект Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

 

У чому суть?

Міністерство фінансів розробило проект Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

Головна мета цього законопроекту - системне законодавче врегулювання основних правових та організаційних засад здійснення верифікації державних виплат в Україні.

Законопроект передбачає основні права та завдання Міністерства фінансів у частині здійснення верифікації державних виплат, врегульовує основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації.

Проектом акту визначено основні етапи верифікації, зокрема:

1) превентивна верифікація – верифікація при зверненні фізичної особи за призначенням за державними виплатами;

2) поточна верифікація – верифікація під час надання державних виплат фізичним особам;

3) ретроспективна верифікація – верифікація після завершення надання державних виплат фізичним особам.

Також визначено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, порядок підтвердження та спростування відповідних рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно перерахованої (виплаченої) державної виплати.

 

Що це дає?

Це сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення в Україні. Окрім того, це підвищить адресність державних виплат та оптимізує бюджетні видатки шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розміру державних виплат.

 

Що далі?

Після публічного обговорення законопроект буде доопрацьовано та подано на розгляд Кабміну та відповідно до Верховної Ради.

 

Довідково:

Верифікація державних виплат – це комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, яка впливає на визначення права та розміру державних виплат, а також виявлення невідповідних даних у автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, базах даних та інших джерелах інформації про фізичних осіб, яким призначено, нараховано та/або здійснено державні виплати, а також фізичних осіб, які звернулися за призначенням державної виплати.

 

Аналітична робота за результатами проведення верифікації також надасть можливість удосконалити законодавство у сфері призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат.

Ознайомитися з проектом можна тут>>

Завантажити презентацію>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»