• Посилання скопійовано

У контролюючого органу немає уніфікованої форми акту? Його можна не допустити до перевірки!

Хто з контролюючих органів виконав свій обов’язок та привів у відповідність до чинного законодавства свої критерії, а хто – ще ні. Хто затвердив уніфіковані форми актів, а хто й досі цим займається? З’ясуємо далі

У контролюючого органу немає уніфікованої форми акту? Його можна не допустити до перевірки!

Держрегуляторна служба у своєму листі від 10.04.2018 р. №3683/0/20-18 навела результати аналізу щодо приведення всіма контролюючими органами своїх критеріїв для перевірок у відповідність до Закону №877 та Постанови №752 та затвердження уніфікованої форми акту за результатами перевірок.

 

Щодо відповідності критеріїв проведення планових перевірок

За листом ДРС наразі:

  • у 52 сферах держнагляду постанови КМУ щодо затвердження критеріїв оцінки ступеня ризику для планових  планових перевірок приведено у відповідність;
  • у 8 сферах держнагляду затверджено критерії, проте вони не відповідають постанові КМУ №752. Але наразі органами держнагляду вже здійснюється робота з їх перегляду. Зокрема, це стосується постанов КМУ, відповідальні за розробку яких Мінрегіон, Мінфін, Держслужба з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Держпродспоживслужба, Держпраці та Держекоінспекція;
  • у 19 сферах держнагляду (за наявною у ДРС інформацією) не затверджено критерії та відповідно не визначено періодичність проведення планових заходів державного нагляду.

З огляду на зазначене, ДРС вважає за необхідне підготувати та подати проекти рішень Уряду про:

1) внесення змін, доповнень або скасування критеріїв для проведення планових перевірок у 8 сферах держнагляду;

2) затвердження критеріїв для проведення планових перевірок у 19 сферах держнагляду.

Перелік органів, яким потрібно затвердити чи змінили свої критерії для планових перевірок можна завантажити тут

 

Щодо затвердження уніфікованих форм актів перевірок

За аналізом ДРС:

  • у 21 сфері держнагляду затверджено уніфіковані форми актів, які відповідають постанові КМУ № 752;
  • у 24 сферах держнагляду відсутні уніфіковані форми актів із вичерпним переліком питань залежно від ступеня ризику. До цього переліку потрапили: МОЗ, Мінрегіон, Держпродспоживслужба, Держпраці, ДСНС, НКЦПФР, Державне агентство рибного господарства України, Держекоінспекція, Державна інспекція ядерного регулювання України, Державна авіаційна служба України, Державне агентство України з питань кіно, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками;
  • у 40 сферах держнагляду уніфіковані форми актів, що складаються за результатами проведення заходів держнагляду, не відповідають вимогам закону.

ДРС надано доручення:

1) здійснити перегляд (внесення змін і доповнень або скасування) та привести у відповідність до вимог законодавства уніфіковані форми актів, що складаються за результатами проведення перевірок у 40 сферах держнагляду;

2) підготувати та затвердити уніфіковані форми актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) перевірок, в яких передбачатиметься вичерпний перелік питань залежно від ступеня ризику у 24 сферах державного нагляду (контролю).

З усім переліком органів держнагляду, які досі не затвердили форми актів чи не привели їх у невідповідність чинному законодавству можна ознайомитися тут

Що дає цей аналіз суб’єктам господарювання?

Відповідно до ст. 10 Закону №877 можна не допустити до перевірки органи держнагляду, якими не була затверджена та оприлюднена на власному офіційному веб-сайті уніфікована форма акта з переліком питань залежно від ступеня ризику.

До того ж можна не допустити до перевірки не тільки ті органи, які не затвердили уніфіковані форми актів, а й тих, хто не вказав в них перелік питань.

Зверніть увагу: зауважень та пропозицій до ДФС ані щодо її критеріїв, ані щодо форми її акту перевірок не вказано. А от у Держпраці немає затвердженої уніфікованої форми акту щодо перевірок трудового законодавства та не відповідає вимогам законодавства уніфікована форма акту для перевірок з питань промислової безпеки та охорони праці.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»