• Посилання скопійовано

ДФСУ про план-графік перевірок: змінювали, змінюємо і будемо змінювати (за потреби)

Минулого року правила затвердження планів-графіків перевірок суб’єктів господарювання змінилися. Головною вимогою стало їх оприлюднення на певну дату на сайті відповідного контролюючого органу. Не стала виключенням і ДФС, однак вона майже щомісяця вносить зміни до цього плану-графіку. Чому і наскільки це легально, ДФСУ відповідає у свіжому листі

ДФСУ про план-графік перевірок: змінювали, змінюємо і будемо змінювати (за потреби)

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 06.06.2018 р. №2487/6/99-99-14-03-01-15/ІПК 

План-графік перевірок від ДФС – правила затвердження і оприлюднення

Статтею 77 ПКУ визначено, що документальні планові перевірки повинні бути передбачені у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.

Такий план-графік на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Саме на виконання цієї норми ДФСУ затвердила план-графік перевірок, який і розмістила на власному сайті 22.12.2017 р. Ми про це писали тут>>

 

Хто потрапляє до плану перевірок?

Це теж визначено ПКУ. Згідно зі статтею 77 ПКУ до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

У коментованому листі податківці нагадують правила відбору.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний.

Платники податків із незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше ніж раз на три календарні роки, середнім - не частіше ніж раз на два календарні роки, високим - не частіше одного разу на календарний рік.

Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків затверджено Наказом №524. Цим Порядком визначено і критерії ризиків від провадження діяльності платників податків, які поділено за ступенями значущості (високий, середній, незначний).

 

Чому ДФСУ вносить зміни до плану-графіку?

Здавалося б, усе просто і зрозуміло. Перелік тих, кого перевірятимуть у 2018 році, відомий заздалегідь (ще з грудня 2017 року). Решта можуть спокійно працювати. Але ні.

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Майже щомісяця ДФСУ почала повідомляти (а ми писати) про зміни до цього плану-графіку. Тож обережні платники податків регулярно змушені шукати себе в оновленому переліку, щоб дізнатися, чи не потрапили вони до нього.

Для чого податківці це роблять? В коментованому листі ДФСУ відповіла, що відповідно до Порядку № 524 оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування.  Дійсно, така норма існує, але більше – жодних подробиць. Коли можна робити таке оновлення/коригування? З усього виходить, що це залишено на розсуд самих податківців. І вони будуть це робити так часто, як цього забажають (зокрема, у поточному році на поточний рік). Ось таке ось попередження заздалегідь. До внесення відповідних змін до Порядку №524 (затвердженого Мінфіном) ситуація не зміниться.

Нагадаємо, що востаннє до Порядку №524 зміни вносилися у травні 2018 року. Тоді зміни стосувалися критеріїв відбору тих, кого будуть перевіряти. Ми про це писали тут. Ці зміни запрацювали з 29.05.2018 р.

Передбачалося, що наступного разу податківці будуть переглядати такий план-графік вже за новими правилами формування і відбору платників податків. Однак досі (а вже середина червня) зміни до попередньої редакції плану-графіку не вносилися.

***

План-графік податкових перевірок на 2018 рік в його останній редакції (за травень) ви можете подивитися тут.

Оновлені плани податкових перевірок за інші періоди дивіться тут:

Плани перевірок на 2018 рік інших держорганів ви знайдтете у нашому довіднику>> 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»