• Посилання скопійовано

За що карають при перевірках аутстафінгові компанії? - аналіз юристів

Держпраці взялася за фірми-посередники, на які великі підприємства переписують своїх працівників

За що карають при перевірках аутстафінгові компанії? - аналіз юристів

Держслужба з питань праці (Держпраці) зацікавилася діяльністю аутстаффінгових компаній в Україні - фірм, які займаються оптимізацією кадрового виробництва, податків, скороченням витрат на найманий персонал. По суті, роботодавець лише «бере в оренду» своїх же працівників у аутстафферів, а ті беруть на себе супровід по його «утриманню», - інформує UBR.ua.

Такі посередники обіцяють скоротити витрати з податків та персоналу на 20-30% в рік. Хоча для людей даний варіант часто буває менш вигідним, ніж робота в штаті. Адже зазвичай мова йде про контракт, який подовжується по 3-4 рази на рік і ненормований робочий день. Причому все це без лікарняних і премій.

 

Будуть проблеми

Принцип послуги аутстаффінгу простий: організація (часто велика компанія), для максимальної зосередженості на ключових робочих процесах бізнесу, підписує офіційний договір з провайдером, згідно з яким останній виступає в ролі роботодавця виведених за штат співробітників.

Бізнесу такий підхід дуже вигідний, тільки ось чиновники категорично проти, оскільки не в захваті від мінімізації податків. Влада навіть вирахувала, що держбюджет недоотримує від подібних принципів роботи близько мільярда гривень податків. Тому останнім часом просто-таки озброїлися проти компаній і навіть підключили Прокуратуру.

11 липня Дніпровський суд Києва задовольнив клопотання слідчого столичної прокуратури у справі №: 755/16816/17, надавши їй доступ до речей і документів двох аутстаффінгових компаній: Промоушн Аутсорсинг і Промоушн Стафф. Підставою для такого клопотання стало те, що слідчий підозрює участь керівництва цих компаній в схемах по ухиленню від сплати податків, а також у незаконному виведенні грошей за кордон.

І, судячи з усього, слідчі київської прокуратури серйозно  взялися за компанії - персонал у них орендують такі великі платники податків і імениті компанії як Huawei, Київстар, Samsung і Нова Пошта.

«Встановлено, що посадові особи зазначених вище підприємств, вступивши в змову з невстановленими особами, перераховують на рахунки підконтрольних їм вітчизняних комерційних структур ТОВ «Промоушн Аутсорсинг» і ТОВ «Промоушн Стафф» грошові кошти за нібито надання останнім власних кваліфікованих фахівців необхідних для виконання основної діяльності замовника (послуги аутсорсингу), однак фактично працівники відбиралися і працевлаштувалися компаніями - замовниками послуг. За отриманою інформацією, протягом 2014-2018 рр. за зазначені послуги зазначеним суб'єктам господарської діяльності перераховано понад 1,5 млрд грн», - йдеться в постанові суду.

Нескладно здогадатися, що самі аутстаффінгові компанії всі звинувачення заперечують. За їх словами, така оптимізація - поширена світова практика, якої дотримуються багато компаній. Їх імениті клієнти дотримуються тієї ж думки, запевняючи, що прокуратура не вплинула на їх роботу.

«Київстар прагне підвищувати ефективність операційних процесів з розвитку мережі та обслуговування клієнтів. Для цього ми замовляємо послуги у різних компаній, в тому числі аутсорсингових. Така практика - в рамках чинного законодавства України. Наша компанія сумлінно виконує всі передбачені законодавством зобов'язання перед бюджетом України й своїми контрагентами, що є запорукою стабільності нашої роботи. Незалежні компанії регулярно проводять аудит операційно-фінансової діяльності Київстар», - зазначила UBR.ua провідний фахівець зі зв'язків з громадськістю Київстару Ірина Леличенко.

Приблизно теж UBR.ua відповіли і в компанії Samsung Electronics Ukraine. І додали, що поки не отримували ніяких офіційних вимог або звернень від слідчих органів. А у Новій Пошті запевнили, що в їх адресу не ініціювалося ніяких перевірок державних контролюючих органів. Хоча проблеми ось-ось почнуться.

«Виходячи з тексту самого визначення, можна зробити висновок, що претензії таки можуть з'явитися. І в першу чергу до посадових осіб тих компаній, які послугу замовляли і оплачували її, тобто розпоряджалися грошима», - зауважив у бесіді з UBR.ua адвокат, керівник практики безпеки бізнесу АТ Juscutum Дмитро Онученко.

 

Співробітники можуть здати

Для нашої країни аутстаффінг є новим напрямом, який тільки починає набирати обертів. І пов'язано це з тим, що ставлення до такого способу управління кадрами носить досить неоднозначний характер, кажуть юристи.

«Поняття аутстаффінгу закріплено у вітчизняному законодавстві в ст. 39 закону «Про зайнятість населення». Там такий вид діяльності називається «діяльність суб'єктів господарювання, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця». Крім цього, в Податковому кодексі п. 14.1.183 передбачена послуга з надання персоналу. Всупереч наявності широкого правового поля, масивний ряд питань досі не вирішений і не визначений українським законодавством, що створює проблеми з боку правоохоронних органів для компаній, які користуються такими послугами», - розповів UBR.ua Онученко.

Проте юристи вважають, що в аутстафферів є всі шанси оскаржити дії прокуратури. Багато що залежить від того, наскільки сумлінно «кадрові» компанії виконували свої обов'язки і чи виконували вони умови трудового законодавства. Максимум, що світить фігурантам - штраф, без притягнення до кримінальної відповідальності. І то, якщо правоохоронці доведуть, що угода була фіктивною або полягала у приховуванні іншого правочину.

«На сьогоднішній день питання аутстаффінгу чітко не врегульовано законодавством, а всі витрати та спірні ситуації вирішуються сторонами в договірному порядку. Тенденція в Україні така: коли питання законодавчо не врегульоване, то контролюючі органи завжди знайдуть підстави прийти. Тому буде безпечніше перевести подібні трудові взаємовідносини в більш врегульовану площину», - порадив Онученко.

Якщо ж компанія все ж вирішить працювати з аутстаффером, то такі відносини не повинні мати ознак фіктивності, застерігають юристи. Процеси й активності під час таких угод повинні бути досліджені самими замовниками на предмет автентичності, комплаенса (відсутності розбіжностей з законодавством) і роботи з персоналом. Адже від показань співробітників також буде залежати багато чого.

Денис Вергун

Джерело: UBR

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»