• Посилання скопійовано

Держпраці – про перевірки з питань заборгованості із виплати зарплати

З початку 2018 року інспекторами праці перевірено 571 підприємство-боржник, які мали заборгованість із виплати заробітної плати на суму 1 млрд 569 млн грн перед 112 тис. 862 працівниками

Держпраці – про перевірки з питань заборгованості із виплати зарплати

За даними щотижневого моніторингу Держпраці на початок серпня 2018 року сума заборгованості з виплати заробітної плати по Україні зменшилась на 566 млн грн порівняно з даними на початок липня і складала 2157 млн грн. Зокрема, на економічно активних підприємствах заборгованість зменшилась майже на 222 млн грн та становила 1344 млн грн.

З початку 2018 року інспекторами праці перевірено 571 підприємство-боржник, які мали заборгованість із виплати заробітної плати на суму 1 млрд 569 млн грн перед 112 тис. 862 працівниками.

На вимоги інспекторів праці 308 підприємств-боржників погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 438 млн. 204 тис. грн, тобто підприємства повністю чи частково розрахувалися з 69 818 працівниками.

За результатами перевірок підприємств-боржників складено та передано до суду 263 протоколи про адміністративне правопорушення, на підставі яких на посадових осіб накладено штрафних санкцій на загальну суму 38,3 тис. гривень.

Окрім того, відповідно до статті 265 КЗпП за порушення строків виплати заробітної плати посадовими особами Держпраці винесено 955 постанов про накладення фінансових санкцій у сумі 10,5 млн гривень.

Невиплата заробітної плати є кримінальним злочином, відповідальність за який передбачена статтею 175 ККУ і передбачає:

  • накладення штрафу на керівника підприємства у сумі від 8500 до 17000 грн 
  • або виправними роботами на строк до двох років,
  • або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Крім того, заборгованість є підставою для накладення штрафних санкцій на підприємство у розмірі 11 169 грн та для притягнення керівника до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн.

З метою привернення громадської уваги до фактів несвоєчасної виплати заробітної плати та вжиття заходів з погашення заборгованості на офіційному сайті Держпраці щотижня оновлюється Реєстр підприємств, установ, організацій, які мають перед працівниками, у тому числі звільненими, заборгованість із заробітної плати.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»