• Посилання скопійовано

Податківці виявили неоформлених працівників: які штрафи?

Податківці навели види штрафів, які чекають роботодавців при виявленні неоформлених працівників

Податківці виявили неоформлених працівників: які штрафи?

ДФС в Івано-Франківській області роз'яснює, що у разі виявлення під час перевірки фактів недотримання працедавцем (податковим агентом) законодавства щодо укладення трудового договору, не оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), якщо ці дії призвели до порушення таким працедавцем правил нарахування, утримання та сплати в бюджет податку на доходи фізичних осіб, до такого працедавця застосовуються штрафні санкції у порядку та розмірах, встановлених ст. 123 ПКУ.

Так, коли сума податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб при перевірці визначається конторлюючим органом, на таку особу накладається штраф в розмірі 25% суми нарахованого податкового зобов’язання. При повторному протягом 1095 днів визначені контролюючим органом суми податкового зобов’язання, накладається штраф у розмірі 50% суми нарахованого податкового зобов’язання.

У разі порушення порядку подання інформації про фізичних осіб – платників податків, до таких працедавців (податкових агентів) застосовуються штрафні санкції у порядку та розмірах, встановлених ст. 119 ПКУ.

Згідно з ст. 163-4 КпАП неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Такі ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім цього, ст. 212 ККУ встановлена відповідальність за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування.

***

Відповіді  на  всі питання щодо комплексних перевірок з праці можна знайти у цій підбірці:

  • Кого чекати в рамках комплексних перевірок і які повноваження кожного з ревізорів – читайте тут і тут;
  • Як будуть виявляти нелегальних працівників – розповів голова Держпраці Р. Чернеги (відеокоментар);
  • Кого з роботодавців насамперед буде перевіряти Держпраці щодо зарплати в «конвертах» (на думку юристів) – дізнайтеся тут.
  • Хто найбільше ризикує потрапити під комплексні перевірки? Версія ДФСУ.
  • До вас завітав інспектор з праці без попередження? Які він має права – нагадує Держпраці
  • Актуальне відео від Олександра Смирнова «7 порад у разі перевірок Держпраці» – за посиланням;
  • Як підготуватись до таких комплексних заходів (перевірок)? Що потрібно знати під час допуску до них? Як оформляються результати таких перевірок? Про це і не тільки – у дайджесті запитань-відповідей від редакції «Дебету-Кредиту».

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»