• Посилання скопійовано

Раді пропонують тимчасово заборонити перевірки бізнесу

У Верховній Раді зареєстровано ще один законопроект, яким пропонується поновити мораторій на проведення перевірок бізнесу

Раді пропонують тимчасово заборонити перевірки бізнесу

17 січня 2019 року нардеп Ю. Дерев'янко зареєстрував в Раді проект Закону №9481 "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання підприємництва та тимчасової заборони перевірок як форми тиску на бізнес". Ним вносяться зміни до  Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Закону «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» .

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Що пропонується?

1. До проведення податкової реформи, направленої на лібералізацію податкового навантаження на платників податків, заборонити проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок у сфері господарської діяльності.

При цьому до проведення податкової реформи позапланові перевірки органами державного нагляду (контролю) пропонують здійснювати:

  • на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав проводиться органом державного нагляду (контролю) за погодженням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності (далі - Державна регуляторна служба);

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;
  • за рішенням суду;
  • у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;
  • у разі настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;
  • для перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

 

2. Перевірки підприємств, установ та організацій, ФОП з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік, які були розпочаті та незавершені  на момент набрання чинності цим Законом, зупинити із подальшим скасуванням відповідного рішення про проведення перевірки.

 

3. Встановити, що щорічний загальний обсяг фінансової державної підтримки суб’єктам малого і середнього підприємництва надаватиметься на стимулювання та реалізацію інвестиційних проектів в якості цільових коштів Державному бюджету України і складатиме не менше  1% від загального обсягу видатків його загального фонду.

Розподіл здійснюватиметься на конкурсних засадах між регіонами країни та їх районами і містами обласного підпорядкування з урахуванням їх особливостей та потреб у порядку, визначеному КМУ.

Крім того проектом передбачається розширення та уточнення переліку основних видів фінансової державної підтримки малого та середнього підприємництва.

***

Нагадаємо, що у ВРУ зареєстрований ще один законопроект №9473, яким пропонується внести зміни до Закону про Держбюджет-2019 щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами (крім перевірок від ДФС). Про це ми писали тут.

Читайте також: Мораторій на планові перевірки не діє з 01.01.2019 року

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»