• Посилання скопійовано

На сьогодні 95% суб’єктів господарювання виконують свої зобов’язання добровільно, – О. Власов

ДФС презентувала звіт про результати діяльності у 2018 році

На сьогодні 95% суб’єктів господарювання виконують свої зобов’язання добровільно, – О. Власов

В.о. Голови ДФС Олександр Власов презентував громадськості Звіт про роботу Державної фіскальної служби у 2018 році. Представники Громадської ради при ДФС, громадських асоціацій та об’єднань, організацій роботодавців, професійних спілок та експерти мали змогу висловити свої зауваження та пропозиції щодо діяльності служби, поставити запитання її керівнику та висловити побажання щодо подальшого формату співпраці.

«Ми відкриті та прозорі і щодня інформуємо платників про наші результати та досягнення. Зауважу, що ДФС є абсолютним лідером по відкритості серед інших відомств. На сьогодні служба забезпечує 100% оприлюднення даних на оновленій версії національного порталу відкритих даних», – підкреслив Олександр Власов.

Очільник ДФС поінформував присутніх про основні досягнення фіскальної служби у минулому році, новації, які вже впроваджені в роботу, та плани на поточний рік.

Так, у 2018 році фіскальна служба забезпечила надходження до зведеного бюджету понад 1 трлн грн. Це найбільша сума за всю історію незалежної України. Минулорічні надходження майже на 170 млрд грн. перевищили показники 2017 року.

«Я вдячний кожному платнику за сплачені вчасно та в повному обсязі податки. На сьогодні в Україні 95% суб’єктів господарювання виконують свої зобов’язання добровільно. Якщо для порівняння, то 170 млрд грн – це майже 60% виплачених у 2018 році пенсій», – наголосив Олексанлр Власов.

Збір платежів до загального фонду держбюджету у 2018 році склав понад 860 млрд грн, що на 14,4% більше, ніж у 2017 році. 40% від загального фонду держбюджету, або 340 млрд грн склали митні надходження. Це на 35 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

Третину загального фонду складає ПДВ з ввезених в Україну товарів – майже 300 млрд грн. На другому місці – збір ПДВ з вироблених товарів – 210 млрд грн.

Позитивна динаміка і щодо відшкодування ПДВ.

«Ми констатуємо, що процес прозорий, відкритий і, в принципі, зміни підходів дали свій значущий ефект. Протягом 2018 року платникам було відшкодовано 131,7 млрд грн ПДВ. Середньомісячна сума відшкодування ПДВ складала 11 млрд грн», – наголосив керівник ДФС.

Олександр Власов також зауважив, що у січні 2019 року ДФС відшкодовано рекордну суму ПДВ – 19,7 млрд грн.

Високих результатів досягнуто і у напрямі протидії податковим та митним правопорушенням. Так, наприклад, друга половина 2018 року пройшла під гаслом «Україна без контрабанди». Проведення якісних митних оглядів та залучення експертів сприяло стрімкому падінню обсягу експорту паливної деревини, під виглядом якої вивозиться ліс-кругляк. Зафіксовано зниження майже на 70%. Середньодобовий показник зменшився в понад три рази. Тобто, таким чином, щодня зберігалося більше ніж сім гектарів лісу.

Особливу увагу у 2018 році в ДФС приділяли електронізації. Фахівці служби працювали над спрощенням процесів адміністрування, мінімізацією фізичного контакту платників з податківцями та митниками, оптимізацією робочого часу кожного платника, простотою та зручністю звітування та отримання послуг.

Кількість користувачів Електронного кабінету зростає і це – найпопулярніший в Україні сервіс. В Кабінеті сьогодні реалізовано 100% сервісів для фізичних осіб (громадян), платників ПДВ та акцизного податку з реалізації пального, 95% сервісів – для платників єдиного внеску.

Олександр Власов також звернув увагу присутніх на сервісах, впровадження яких було розпочато минулого року і продовжиться у 2019 році. Це – Е-чек, Е-аудит, Е-акциз, «Єдине вікно».

«Ми продовжимо всі наші напрацювання у нинішньому році. Незважаючи на процес реорганізації фіскальної служби, електронізація залишиться одним з основних аспектів діяльності новостворених податкової та митної служб», – підкреслив Олександр Власов.

У свою чергу представники громадськості висловили побажання, щоб реорганізація не вплинула негативно на роботу платників податків. Крім того, у поточному році від фіскальної служби та від новостворених служб очікують прозорості, відкритості та готовності до діалогу з бізнесом та громадськістю.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»