• Посилання скопійовано

Як змінити вид документальної податкової перевірки?

Податківці нагадали, яка податкова перевірка вважається виїзною та не виїзною. А також про право платника податків просити змінити вид перевірки. Які обставини при цьому враховуються, дізнаємось далі

Як змінити вид документальної податкової перевірки?

Документальна виїзна та невиїзна перевірка

Згідно з пп. 75.1.2 ПКУ:

  • документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка;
  • документальною невиїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу.

Але в обох випадках такі перевірки проводяться посадовими особами контролюючого органу виключно на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, та за умови вручення платнику податків (його представнику) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки.

І ось тут у платника виникає право попросити змінити місце проведення документальної податкової перевірки. Хоч, фактично, таке право виникає у разі, якщо призначена невиїзна перевірка.

 

Як змінити вид перевірки?

Відповідно до п. 79.5 ПКУ за наявності письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

При цьому податківці в ІПК від 14.02.2019 р. №530/К/99-99-13-04-03-14/ІПК зазначили, що при розгляді цього питання беруться до уваги:

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • зазначені у письмовому зверненні платника податків обґрунтування обставин, що унеможливлюють проведення невиїзної документальної перевірки, які можуть бути пов'язані, зокрема, із:
    • значною кількістю первинних документів у паперовому вигляді, які необхідно надати до органу ДФС для проведення перевірки;
    • необхідністю вжиття контрольних заходів, які можливо здійснити лише при проведенні документальної виїзної перевірки (наприклад, зняття показань внутрішніх та зовнішніх лічильників, якими обладнані технічні пристрої, що використовуються у процесі провадження діяльності платника податків, тощо);
  • відсутність обставин, які свідчать про неможливість заміни виду документальної перевірки (наприклад, відсутність практичної/технічної можливості проведення документальної перевірки за місцезнаходженням (податковою адресою) платника податків, відмінний від загальновстановленого, в тому числі сезонний, графік роботи платника податків тощо).

При цьому слід звернути увагу на два моменти:

  1. Як зазначають самі податківці в коментованій ІПК, податковим законодавством не передбачено визначення значної кількості (у числовому значенні) первинних документів у паперовому вигляді, які необхідно надати до органу ДФС для проведення перевірки. Тому, як ми розуміємо, вирішення питання щодо доцільності заміни невиїзної перевірки виїзною з цієї підстави покладається на самих податківців.

  2. У ПКУ не зазначено, коли саме платник податків має право подати письмове звернення щодо зміни типу документальної перевірки. У коментованій ІПК податківці визначають це наступним чином. Наказом ДФС від 31.07.2014 р. №22 затверджено Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків. Пп. 1.4.2 п. 1.4 розд. І яких встановлено, що у випадках коли під час виконання заходів щодо організації документальної невиїзної перевірки платник податків при отриманні ним повідомлення та копії наказу про її проведення надає до органу ДФС обґрунтоване письмове звернення щодо проведення замість документальної невиїзної перевірки документальної виїзної перевірки, керівнику (його заступнику або уповноваженій особі) органу ДФС доцільно розглянути питання щодо заміни виду перевірки.

Тобто виходить, що просити змінити тип перевірки треба якнайшвидше, в ідеалі одразу ж при отриманні документів на її проведення.

Хоча на практиці можливі й інші варіанти. Наприклад, у рішенні Луганського адміністративного окружного суду №71976797 від 25.01.2018 р. зазначалося (відстежуємо хронометраж!):

21 червня 2017 р. на адресу ДФС у Луганській області надійшла заява про зміну виду документальної перевірки, згідно з якою позивач просив змінити вид документальної планової перевірки, що призначена наказом ДФС у Луганській області від 09.06.2017 р. №346 з невиїзної на виїзну за місцем розташування платника податків.

У зв’язку з надходженням вказаної заяви, ДФС у Луганській області вирішено провести документальну планову виїзну перевірку та видано наказ від 29.06.2017 р. №379, яким визнано таким, що втратив чинність наказ від 09.06.2017 р. №346.

І суд визнав, що податківці в цій ситуації діяли в межах наданих повноважень, визначених чинним законодавством, та правомірно призначили перевірку вказаним наказом.

Отже, про результати розгляду письмового звернення платнику податків надсилається/ вручається письмова відповідь (у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ). Якою може бути така відповідь:

  • або відмова у зміні місця проведення перевірки. В такому випадку наказ про проведення невиїзної перевірки залишається чинним;
  • або згода на таку зміну. В такому випадку, як зазначено вище, наказ про призначення невиїзної перевірки скасовується, і видається новий наказ вже про виїзну документальну перевірку. Звісно, з новими номером та датою.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»