• Посилання скопійовано

Для ДПС першочерговими завданнями є перегляд, оптимізація та трансформація бізнес-процесів в адмініструванні податків

Про це заявив голова ДПС Сергій Верланов під час заходів з нагоди запуску програми EU4PFM за участі міжнародних експертів, представників Європейської комісії, Мінфіну

Для ДПС першочерговими завданнями є перегляд, оптимізація та трансформація бізнес-процесів в адмініструванні податків

Ефективне адміністрування податків неможливе без трансформації органу, який реалізує державну податкову політику. На сьогодні тривають завершальні процеси до повноцінного запуску роботи оновленої Державної податкової служби України, яка формуватиметься на нових принципах удосконалення співпраці з платниками податків та максимального впровадження сервісів для них. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов під час заходів з нагоди запуску програми EU4PFM за участі міжнародних експертів, представників Європейської комісії, Міністерства фінансів України.

«Старт Програми з підтримки управління державними фінансами в України (EU4PFM) є надзвичайно вдалим, оскільки ми маємо змогу включитися в усі процеси з самого початку. Це дає можливість чітко визначити потреби оновленої служби, сформувати конкретні завдання і цілі та отримати експертну допомогу в їх досягненні», – наголосив Сергій Верланов.

За його словами, цілі програми EU4PFM повністю співпадають зі стратегічними цілями нової податкової служби. Так, однією із цілей програми є підтримка подальшого розвитку сучасної, ефективної та справедливої системи адміністрування податків та зборів.

Для ДПС першочерговими завданнями є перегляд, оптимізація та трансформація бізнес-процесів в адмініструванні податків.

«Мова йде про ПДВ, удосконалення електронної системи, підвищення її транспарентності, забезпечення функціонування для тих цілей, для яких її було впроваджено – зниження аудитного навантаження на підприємців і перенесення акцентів на попередню роботу, упередження порушень та оборудок. Це дозволить нам виконати вимоги бізнесу – вчасне відшкодування ПДВ, прозорість та прогнозованість процесів адміністрування цього податку. Це стосується і податку на прибуток», – зазначив Сергій Верланов.

Важливою складовою успішного функціонування служби Сергій Верланов також назвав розвиток людського потенціалу. Інвестиції в людей, їх якісне фахове навчання та контроль якості цього навчання стануть важливими принципами нової ДПС. На думку очільника служби, працівники мають отримувати усі необхідні компетенції, які дозволять їм більш якісно виконувати свою роботу.

Варто зауважити, що підтримка працівників та їх професійний розвиток є одним із завдань і програми EU4PFM. За словами міжнародних експертів, проект передбачає впровадження сучасних методів управління людськими ресурсами та оптимізацію інституційних процедур.

Важливим напрямом в новій ДПС, на думку її керівника, має стати запровадження комплексної системи сприяння дотримання платниками законодавства.

«Ми маємо підвищувати зацікавленість людей у добровільній сплаті податків. Якщо дійсно зробити цей процес швидким та легким, то актуальність питання зниження ставок, яке є сьогодні в суспільстві, втратиться. Заощадження на адмініструванні перекриватиме певний рівень тих ставок, які історично склалися в Україні, з тим рівнем витрат, які в нас є», – підкреслив Сергій Верланов.  

Важливою складовою програми EU4PFM є розвиток ІТ-технологій та провадження нових сервісів. За словами міжнародних експертів, податкова служба повинна мати в центрі уваги клієнта та послуги, яких він потребує. Це цілком відповідає і стратегічним завдання української податкової служби – забезпечення ІТ-інфраструктури, захисту інформації та цілісності баз даних. Розвиток нових сервісів відповідно до потреб бізнесу, удосконалення якості надання послуг та покращення бізнес-клімату – над цими завданнями працюватимуть в ДПС.

«Ми розуміємо основні завдання та результати, яких від податкової служби очікує і держава, і суспільство. На шляху нашого створення у рамках програми EU4PFM ми отримали підтримку стратегічно важливих партнерів. Це надає більшої впевненості у невідворотності реформ, які наразі тривають в службі. Впевнений, що проект стане одним з найуспішніших в України, результатом якого стане сучасна, прозора та ефективна система адміністрування податків, наближена до найкращих практик ЄС», – наголосив Сергій Верланов.

 

Довідково:

Програма EU4PFM впроваджується в рамках Європейського інструменту сусідства і включає підтримку управління процесом адмініструванням податків та реформ у податковому та митному напрямах, зокрема в  сфері аудиту, сервісів, аналізу окремих бізнес процесів (ІІІ компонент «Мобілізація доходів») та підтримку організаційних питань, таких як IT, управління персоналом (IV компонент «Горизонтальні функції та врядування»). Завершення реалізації компонентів Програми очікується наприкінці 2022 року.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»