• Посилання скопійовано

Власов: Більшість злочинів у сфері шахрайства – це поєднання порушень митного та податкового законодавства

На цьому наголосив в.о. Голови ДФС Олександр Власов під час свого робочого візиту до м. Брюсселя

Власов: Більшість злочинів у сфері шахрайства – це поєднання порушень митного та податкового законодавства

ДФСУ розповідає, що в.о. Голови ДФС Олександр Власов під час робочого візиту до м. Брюсселя (Королівство Бельгія) провів низку зустрічей з представниками Європейської Комісії та взяв участь у 133/134 сесії Ради митного співробітництва Всесвітньої митної організації (ВМО).

Під час зустрічі очільника ДФС з Директором директорату з питань відповідності та сприяння ВМО Аною Хіноджоса обговорювалися ключові моменти співпраці та питання, в яких ВМО може надати підтримку українській митниці, зокрема, щодо впровадження смарт-рішень.

З Директорами директоратів D «Політика» та B «Розслідування» Європейського бюро боротьби з шахрайством (OLAF) Маргарет Хоффман та Ернесто Біанчі Олександр Власов обговорив хід операції «Бастіон», як приклад взаємодії всіх підрозділів ДФС – митного, податкового блоків та податкової міліції.

«Аналіз та оперативна інформація Бюро свідчить, що більшість злочинів у сфері шахрайства – це поєднання порушень митного та податкового законодавства. Тому взаємодія ДФС з європейськими колегами у рамках реалізації «Бастіону» дуже важлива. Особливо це стосується питань комунікації – підтримання оперативних зв'язків, в тому числі через офіцера зв'язку OLAF в Представництві ЄС в Україні, наданні оперативної інформації та інформування про останні тенденції у сфері боротьбі із шахрайством», – зазначив Олександр Власов.

За словами представників OLAF, Україна для Європейського бюро – один з головних партнерів у Східній Європі і рівень співпраці з ДФС задовольняє міжнародних партнерів.

Також у процесі підготовки до саміту Україна – ЄС, що відбудеться у Києві 8 липня, та засідання Підкомітету Україна – ЄС у митній сфері 11 липня в.о. Голови ДФС Олександр Власов зустрівся з Послом України в Королівстві Бельгія, Представником України при ЄС Миколою Точицьким. Під час зустрічі обговорювалися питання  співпраці у митній та податковій сферах, реформування ДФС, призначення митного аташе тощо.

«Я надзвичайно вдячний за підтримку з боку дипломатичного представництва України, надану делегації ДФС під час участі в сесіях ВМО та проведенні двосторонніх зустрічей у ВМО, Європейській Комісії та OLAF», – підкреслив Олександр Власов.

Про підготовку до підкомітету Україна – ЄС у митній сфері очільник ДФС говорив під час зустрічі з Директором директорату з міжнародних та загальних питань Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу (TAXUD) Європейської Комісії Сабін Хенцлер.

«Всі міжнародні зобов’язання України у митній і податковій сферах будуть неухильно дотримуватися. Не дивлячись на розділення ДФС. Виконання зобов’язань у митній сфері відповідно до Угоди про асоціацію Україна – ЄС є одним з пріоритетів на даному етапі», – наголосив Олександр Власов.

Під час зустрічі керівник фіскальної служби України поінформував про прогрес України у виконанні Угоди про асоціацію у митній сфері.

За його словами, ДФС успішно запровадила видачу та верифікацію сертифікатів EUR-1 та статусу схваленого експортера підприємствам, які експортують продукцію до країн ЄС.

У 2018 році Україна приєдналась до Конвенції про правила походження (ПанЄвроМед), що відкриває для українських виробників нові можливості на ринках Європи. Крім країн-членів ЄС, Конвенція почала застосовуватися у відносинах з Ізраїлем та Грузією, тривають переговори з Молдовою.

Також Верховною Радою України у першому читанні було схвалено законопроект, яким буде запроваджено інститут авторизованого економічного оператора.

На сьогодні робочою групою, до складу якої входять представники ДФС, здійснюється доопрацювання цього законопроекту із врахуванням наданих експертами ЄС коментарів з метою підготовки проекту до розгляду у другому читанні.

Олександр Власов також розповів, що в контексті приєднання України до Спільної транзитної системи (NCTS) ще у 2018 році ДФС підготовлено та затверджено Дорожню карту приєднання України до спільної транзитної процедури.

«Ми  розраховуємо на підтримку TAXUD з питань запровадження спільного контролю та обміну попередньою інформацією митних адміністрацій України і країн-членів ЄС, з якими ми межуємо – Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією», – зазначив Олександр Власов.

Також  в.о. Голови ДФС запропонував оновити Додаток XV  до Угоди про асоціацію у частині актуалізації переліку актів європейського права, що підлягають імплементації, та строків їх впровадження в законодавство України. Відповідні пропозиції були надіслані ДФС Європейській стороні на початку цього року.

***

Читайте також: Як програма «Бастіон» на митниці вплинула на ввезення товарів та сплату податків

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»