• Посилання скопійовано

НКРЕКП буде проводити позапланові невиїзні перевірки по-новому

НКРЕКП внесла зміни до Порядку контролю за дотриманням ліцензіатами, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов

НКРЕКП буде проводити позапланові невиїзні перевірки по-новому

21 вересня 2019 року набрала чинності постанова НКРЕКП  від 13.09.2019 р. №1952, якою затверджено зміни до Порядку контролю за дотриманням ліцензіатами, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов.

Змінами, серед іншого, врегульовано питання організації та проведення позапланових невиїзних перевірок.

Зазначено, що підставою для проведення такої перевірки є:

  • неподання, несвоєчасне подання або подання недостовірної інформації;
  • неподання, несвоєчасне подання або подання недостовірних даних у звітності в установлений НКРЕКП строк або в інших документах;
  • неподання копій документів, засвідчених в установленому законодавством порядку, пояснень та іншої інформації на законну вимогу НКРЕКП.

Строк проведення позапланової невиїзної перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва – 2-х робочих днів. Продовження строку здійснення позапланового заходу не допускається.

Позапланова невиїзна перевірка суб’єкта господарювання, що провадить діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, може проводитися без попередження заздалегідь.

Згода ліцензіата, його повідомлення про проведення позапланової невиїзної перевірки, його присутність під час проведення такої перевірки є необов’язковими.

Під час проведення перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для її здійснення, із зазначенням цих питань у посвідченні на проведення такої перевірки.

Позапланова невиїзна перевірка проводиться виключно у приміщенні НКРЕКП або у приміщенні її територіального органу.

Про результати позапланової невиїзної перевірки (про факти виявлення порушень законодавства та їх перелік або про відсутність порушень) ліцензіат повідомляється рекомендованим листом протягом п’яти робочих днів після підписання акта про результати позапланової невиїзної перевірки з надсиланням суб’єкту господарювання відповідного акта перевірки. Суб’єкт господарювання, діяльність якого перевірялася, має право надати письмові пояснення та обґрунтування щодо проведеної перевірки та/або виявлених порушень у строк до п’яти робочих днів з дня отримання акта про результати перевірки. Акт про результати перевірки разом із поясненнями та обґрунтуванням суб’єкта господарювання, діяльність якого перевірялася, підлягає оприлюдненню на офіційному вебсайті НКРЕКП до розгляду акта на засіданні НКРЕКП.

Також врегульовано питання проведення позапланової перевірки до прийняття рішення по суті спірного питання.

НКРЕКП приймає рішення про проведення позапланової перевірки під час розгляду спорів, що виникають між суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, з підстав, визначених главами 4 та/або 5 цього Порядку.

Залежно від підстав позапланова перевірка ліцензіатів до прийняття рішення про врегулювання спору може відбуватися у формі виїзної або невиїзної перевірки.

Під час проведення позапланової перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення такої перевірки, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні на проведення перевірки.

Строк проведення позапланової перевірки визначається відповідно до глав 4 та 5 цього Порядку залежно від форми перевірки.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»