• Посилання скопійовано

Контроль за обігом алкогольних напоїв пропонують посилити

Законопроектом №2243 пропонується посилити контроль за обігом алкогольних напоїв, зокрема шляхом впровадження додаткового маркування цих виробів QR кодами

Контроль за обігом алкогольних напоїв пропонують посилити

8 жовтня 2019 року А. Поляков (партія "Слуга народу") зареєстрував в Раді законопроект №2243 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за обігом алкогольних напоїв".

Проектом пропонується внести зміни до Закону №481/95 та КУпАП з метою посилення контролю за обігом алкогольних напоїв. Зокрема, це пропонується зробити шляхом впровадження обов’язкового додаткового маркування цих виробів QR кодами, які міститимуть таку інформації про виріб:

  • найменування виробника;
  • найменування імпортера (для імпортних алкогольних виробів);
  • місцезнаходження потужностей виробництва; 
  • реєстраційний номер обладнання на якому вироблено даний виріб;
  • найменування продукції;
  • дата та час виробництва.

Крім того, законопроект закладає підвалини функціонування в Україні автоматизованої системи контролю за обігом алкогольних напоїв. Так, пропонується встановити, що автоматизована система контролю за обігом алкогольних напоїв - це система відстеження і простеження руху алкогольних напоїв, від їх виробника або імпортера до моменту реалізації алкогольних напоїв суб’єктами господарювання оптової торгівлі, зокрема, за допомогою використання унікальних кодованих ідентифікаторів алкогольних напоїв. Порядок наповнення та функціонування якої буде визначено окремим законом.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Проте він буде введений в дію через 24 місяці з дня набрання ним чинності (крім змін до статті 11 Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», які наберуть чинності через 24 місяці з дня офіційного опублікування цього Закону). 

Зміни, передбачені цим Законом щодо впровадження обов’язкового маркування алкогольних напоїв унікальним кодованим ідентифікатором алкогольних напоїв, повині будуть застосовувати суб’єкти господарювання всіх форм власності, незалежно від наявності чи відсутності законодавчого акту щодо впровадження автоматизованої системи контролю за обігом алкогольних напоїв.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»