• Посилання скопійовано

Кабмін пропонує змінити Кримінальний процесуальний кодекс

Запропоновано відмовитися від створення двох структур, на одну з яких покладатиметься здійснення досудового розслідування злочинів, а на другу – кримінальних проступків

Кабмін пропонує змінити Кримінальний процесуальний кодекс

ЮРЛІГА розповідає, що 11 листопада у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №2411 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України». Головним комітетом визначено Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Проект розроблено для приведення положень КПК у відповідність до Висновку Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи DGI(2018) 07 від 12 жовтня 2018 року.

22 листопада 2018 року було прийнято Закон №2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», спрямований на визначення особливостей досудового розслідування кримінальних проступків та їх судового розгляду. Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи надав свій висновок щодо відповідності європейським стандартам (Європейській конвенції з прав людини) та практиці ЄСПЛ.

Законопроектом запропоновано організацію здійснення досудового розслідування проступків і злочинів віднести до повноважень керівника органу досудового розслідування (таким чином відмовитися від створення двох структур, на одну з яких покладатиметься здійснення досудового розслідування злочинів, а на другу – проступків).

У проекті виключаються положення щодо отримання експертних висновків, взяття та оформлення різних форм записів і вилучення засобів вчинення правопорушення з метою з'ясування обставин кримінального проступку, отримання пояснень, проведення медичних оглядів тощо до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Серед іншого, виключаються положення щодо розгляду справи у суді без участі обвинуваченого, який визнав себе винним у вчиненні кримінального проступку.

Визначено, що дізнавач – уповноважена особа органів, які уповноважені в межах компетенції, передбаченої КПК, здійснювати досудове розслідування кримінальних проступків. Запропоновано під час здійснення дізнання наділяти його повноваженнями слідчого. Дізнавач нестиме відповідальність за законність і своєчасність здійснення дізнання.

Передбачено, що в разі задоволення відводу слідчого, дізнавача, прокурора в кримінальному провадженні повинні бути невідкладно призначені відповідно інший слідчий, дізнавач – керівником органу досудового розслідування або інший прокурор – керівником органу прокуратури.

З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

  1. протягом 20 діб – у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;
  2. протягом 2 місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Керівник органу досудового розслідування визначатиме дізнавача, який здійснюватиме досудове розслідування у формі дізнання.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»