• Посилання скопійовано

Податківці формуватимуть план-графік перевірок за новим порядком

ДПСУ оприлюднила проект нового Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків

Податківці формуватимуть план-графік перевірок за новим порядком

28 грудня 2019 року ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується викласти у новій редакції  Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Проект нового Порядку дивіться тут>>

Як пояснюють податківці, внесення змін до Наказу № 524:

  • вдосконалить підхід до процесу відбору платників податків для включення до плану-графіка проведення документальних планових перевірок та на виконання заходів щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну податкову політику, затверджених розпорядженням КМУ № 542-р,
  • оновить критерії ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків з урахуванням галузевої специфіки, регіональної специфіки, результатів попередніх аудитів, судової практики та даних, які можуть бути отримані від державних органів (“відкритих джерел”);
  • сприятиме правильності застосування чинного законодавства щодо формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Згідно з проектом нового Порядку, план-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюватиметься на офіційному вебсайті ДПСУ до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки (тобто як і тепер). Оновлення річного плану-графіка здійснюватиметься у разі його коригування.

Проекти річних планів-графіків мають складатися територіальними органами ДПС не пізніше 1 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки. А проекти коригування планів-графіків будуть формуватися територіальними органами ДПС не пізніше 3 числа кожного місяця поточного року, починаючи з другого місяця поточного року.

При відборі платника податків до плану-графіка відповідно до вимог ст. 77 ПКУ будуть враховуватися також вимоги:

  • п. 102.1 ПКУ в частині граничних термінів проведення перевірки та визначення податкового зобов’язання платника податків,
  • п. 77.3 ПКУ в частині заборони проведення документальної планової перевірки за окремими видами зобов’язань перед бюджетами, крім правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податків, зборів та єдиного внеску при виплаті (нарахуванні) доходів фізичним особам, ПДФО та зобов’язань за бюджетними позиками і кредитами, що гарантовані бюджетними коштами.

Документальною перевіркою в частині правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ЄСВ охоплюватиметься період з 1 січня 2011 року або період, що настає за періодом, який перевірено попередньою перевіркою із зазначеного питання.

Сам план-графік, як і раніше, складатиметься з чотирьох розділів:

  • розділ І. Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб;
  • розділ ІІ. Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів;
  • розділ ІІІ. Документальні планові перевірки платників податків – фізичних осіб;
  • розділ ІV. Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проекту можна надсилати на адресу розробника (ДПСУ): поштову – 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, та електронну – nmetlashevska@tax.gov.ua.

***

Дивіться також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»