• Посилання скопійовано

Як виглядає «ризиковість» операції очима ДПС?

Які характеристики операцій можуть свідчити про фіктивність?

Як виглядає «ризиковість» операції очима ДПС?

Реальна історія одного платника

Знайомтесь:

Товариство з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ):

Підприємство зі 100% іноземними інвестиціями. Профільним видом діяльності компанії є оптова торгівля металевої продукції. Підприємство має статус імпортера (тобто реальність ТМЦ підтверджується митницею, а ПДВ сплачується при ввезенні). Доля імпортного товару у складі загального об’єму реалізуємих на території України ТМЦ складає 100%.

Постачальники продукції – це лідери металургії з рейтингу найбільших компаній Турецкої республіки – 2019 року. Абсолютно всі покупці – це крупні вітчизняні заводи!

Реальність профільної діяльності забезпечується необхідною матеріально-технічною базою (офісні та складські приміщенні з техоснащенням в оренді, транспортний засіб у власності – №20-ОПП направлені до ГУ ДПС) + придбанням усіх необхідних забезпечувальних послуг (транспортно-експедиторських, транспортних, з переробки давальницької сировини, навантажувально-розвантажувальні та інш.)

Середня заробітна плата на підприємстві складає більше 20 тис. грн.

За сумами сплачених податків та зборів у 2019 році ТОВ у будь-якому регіоні України не буде на останніх ролях!

 До плану-графіку планових документальних перевірок платників податків на 2020 рік ТОВ не включено!

 

 «Вирок»: «ризикове» підприємство

Отже, якщо у вашого бізнеса схожі якісні характеристики, то майте на увазі – ваше підприємство теж «ризикове»!

 

Хто так вирішив?

ГУ ДПС в Одеській області (на підставі листа ДФСУ) – ще 04.07.2019 р. Своїм всевидячим оком зуміла побачити те, що не видно всім нам!

 

 Причина «ризиковості» під грифом «Супер-секретно»

«… матеріали, що використовувались Комісією при розгляді питань про внесення ТОВ до переліку ризикових містять інформацію з обмеженим доступом, яка може зашкодити інтересам третіх осіб в разі її розголошення» - це одна із відповідей ГУ ДПС в Одеській області…

«… обмеження доступу до інформації, зазначеної у листі ДФСУ від ….. № …. , здійснюється для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, та для реалізації функцій, покладених на контролюючі органи.» - а це вже вища податкова інстанція відмітилась!

У свою чергу, ТОВ з метою ініціювання процедури виведення з категорії «ризикових» 3 рази зверталось до податківців з проханням надати відомості щодо конкретної підстави виключно «своєї ризиковості»!

 

Що маємо на сьогодні

1. Підприємство у «ризикових» вже 7-ий місяць.

2. Фактичні причини «ризиковості» – «тайны, покрытые мраком».

3. З моменту включення до категорії «ризикових» почались «блокування» податкових накладних.

4. Більше 90% ПН було зареєстровано після ініціювання процедури «розблокування».

5. При цьому, абсолютно всі податкові накладні по Повидомленням про подання пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПКУ були «розблокировані» центральною комісією (у свою чергу, комісія регіонального рівня приймала за повідомленнями негативні рішення)!

6. При ідентичності «розблокувальних» пакетів документів в рамках одних і тих самих договорів податковими органами приймаються протилежні рішення (в більшості випадків ПН реєструються, але в деяких податкові органи «бачать» елементи «ризиковості»).

7. На прийом до керівництва ГУ ДПС в Одеській області підприємство записали на 20.02.2020 р. (і це при тому, що запис проводився 13.01.2020 р.)!

8. 27.01.2020 р. підприємство направило вимогу та пакет документів на виведення з «ризикових» - тиждень документи пролежали без руху, а тепер в податковій говорять, що діє інший порядок направлення зазначених документів (електронний)! Але станом на 03.02.2020 р. така можливість технічно відсутня (в електронному кабінеті платника навіть відсутня форма подання таких документів).

9. А весь цей час підприємство з іноземними інвестиціями зазнає значних збитків як фінансових, так і репутаційних.

Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компанії ADA Group

Джерело: Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компаниії "ADA Group"

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»