• Посилання скопійовано

Шведський стіл більше не є додатковим благом: нова позиція ДПС

Податківці під час перевірки визнали додблагом безоплатне харчування працівників на суму 1 млн грн. Але на підставі листа Ради бізнес омбудсмена ДПС скасувала ППР щодо донарахування ПДФО та військового збору

Шведський стіл більше не є додатковим благом: нова позиція ДПС

ДПС в інформаційному листі № 2 навела дуже цікаву ситуацію: податківці під час перевірки встановили, що працівники товариства отримали дохід як додаткове благо у вигляді вартості безоплатного харчування на загальну суму 1 млн грн. При цьому товариство як податковий агент не утримало ПДФО та військовий збір із такого доходу. 

Рада бізнес омбудсмена (РБО) у зв’язку з перевіркою надіслала до ДПС листа, у якому зазначила, що питання оподаткування харчування працівників за принципом так званого "шведського столу" є додатковим благом працівників підприємства за  умови персоніфікації конкретної фізичної особи.

ДПС погодилася з позицією РБО та визнала, що у випадку неможливості встановлення сум отриманого доходу щодо кожної особи вартість харчування працівників не може розглядатися як об’єкт оподаткування.

Податкове повідомлення-рішення було скасовано, а скаргу товариства — задоволено.

 

Позиція ДПС в ІПК
Зауважуємо, що у ІПК від 03.06.2019 р. №2535/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці зазначали, що неможливість підприємства персоніфікувати отриманий дохід не може бути підставою для звільнення працівника від сплати відповідних податків та зборів. На їхню думку, положення колективного договору (зокрема, в частині відсутності персоніфікації харчування, яке надається), укладеного між підприємством та трудовим колективом, не можуть встановлювати або змінювати норми ПКУ щодо оподаткування доходів фізичних осіб. Про це читайте тут

За іншою ІПК  від 05.09.2018 р. №3853/6/99-99-13-02-03-15/ІПКвартість такого харчування включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід, що оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах, і є базою нарахування ЄСВ.  Про це ми писали ось тут.

 

Висновки для податкових агентів

На жаль, нового офіційного роз'яснення від ДПС щодо цього питання немає. До того ж в інформаційному листі такий висновок було зроблено тільки щодо окремої перевірки. Тож наразі при визнанні податківцями при перевірках шведського столу додатковим благом у податкових агентів є два способи захистити себе: звернутися до Ради омбудсменів або йти до суду.

***

Читайте також: І знову про безоплатне харчування працівників: позиція ДФСУ 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»