• Посилання скопійовано

Приготуйтеся! Держпраці відновлює позапланові перевірки та інспекційні відвідування

Регіональні відділення Держпраці на виконання доручення Прем’єр-міністра України та окремого доручення Голови Держпраці розпочинають проведення позапланових перевірок та інспекційних відвідувань

Приготуйтеся! Держпраці відновлює позапланові перевірки та інспекційні відвідування

На виконання доручення Прем’єр-міністра України та окремого доручення Голови Державної служби України з питань праці інспектори праці проводитимуть позапланові заходи державного нагляду, що були погоджені Держпраці. Інспекційні відвідування здійснюватимуться на підставі звернень громадян, які надійшли під час карантину та потребують перевірки викладених у них фактів. Також перевірятиметься додержання законодавства про працю при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним й іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, своєчасність подання повідомлень про встановлені факти інфікування медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19.

В Управлінні Держпраці у Сумській області у ході наради керівництво державного органу та фахівці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів обговорили порядок організації та проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, які використовують найману працю.

Контрольна діяльність з питань дотримання вимог трудового законодавства здійснюватиметься із метою забезпечення організації роботи щодо належного, об’єктивного розгляду звернень громадян, враховуючи вимоги постанови КМУ від 20.05.2020 р. №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», з урахуванням черговості їх надходження, починаючи з дня оголошення карантину.

Позапланові заходи державного контролю з питань додержання законодавства про працю при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним й іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 проводитимуться, згідно з дорученням Прем’єр-міністра України, у тому числі й інспекторами праці органів місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

 

Від редакції:

  1. Офіційної інформації та тексту такого доручення Шмигаля наразі немає, немає й у відкритому доступі доручення голови Держпраці.
  2. З 27 травня діє новий порядок проведення планових перевірок з охорони праці та зайнятості. Про це тут.
  3. З 31 грудня 2019 року інспектування Держпраці проводяться без попередження і лише виїзні. Про це тут.
  4. За Законом №530 забороняється проведення контролюючими органами саме планових перевірок. Наразі немає тексту Закону №591 про продовження карантинних пільг. Тому невідомо, чи продовжено дію мораторію.
  5. Ми ще на початку карантину попереджали, що під час карантину Держпраці ретельно вивчає порушення роботодавців для майбутніх перевірок.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»