• Посилання скопійовано

Не згодні з донарахуваннями за результатами перевірки ДПС – звертайтеся до омбудсмена

Омбудсмен зміг довести ДПС неправомірність податкових донарахувань з плати за землю. Своєю чергою, податківці погодилися з ним та скасували донарахування

Не згодні з донарахуваннями за результатами перевірки ДПС – звертайтеся до омбудсмена

Сайт Business OMBUDSMAN Counsil розповів як омбудсмен зміг довести ДПС про неправомірність податкових донарахувань з плати за землю.

 

Скарга на: Державна податкова служба України (ДПС України), Головне управління Державної податкової служби в м. Києві (ГУ ДПС)

Суть скарги: До Ради надійшла скарга від столичного автосалону. Компанія не погоджувалася з результатами податкової перевірки, внаслідок чого їй здійснено додаткові нарахування. Згідно з рішенням ГУ ДПС за результатами уточнюючого розрахунку до податкової декларації за 2017 рік, скаржник сплатив на 1 млн. менше податків.

Ще в 2016 році столична мерія зменшила податок на землю. Зокрема, Уряд затвердив новий порядок розрахунку податку на землю в Києві, який почав діяти з 2017 року. Відповідно сума податків за орендовану скаржником земельну ділянку знизилася. Оскільки компанія зробила помилку в податковій декларації з орендної плати за 2017 рік, вона подала уточнюючий документ з коректним розрахунком.

Тим не менш, в ході перевірки ГУ ДПС не погодилося з тим, що в 2017 та 2018 роках автосалон мав сплатити менші суми за землю, ніж роком раніше. Однак, згідно з витягами технічної документації, що отримав скаржник в серпні 2018 року, суми податку дійсно зменшилися в порівнянні з 2016 роком. Тоді податковий орган зобов'язав підприємство повернути до бюджету несплачені 700 тис. грн. та додатково нарахував скаржнику штрафні санкції на суму понад 300 тис. грн. Автосалон звернувся за допомогою до Ради бізнес-омбудсмена.

Вжиті заходи: Вивчивши матеріали скарги, інспектор Ради підтримав позицію підприємства. У листі до ДПС Рада просила забезпечити повний, всебічний та неупереджений розгляд справи компанії.

Інспектор встановив, що оновлена нормативно-грошова оцінка землі в Києві почала діяти одночасно з рішенням органу місцевої влади, а не з моменту отримання скаржником витягу з технічної документації.

Результат: ДПС України дослухалася до рекомендацій Ради та скасувала додаткові донарахування підприємству. Інспектор успішно закрив справу.

Джерело: Business OMBUDSMAN Council

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»