• Посилання скопійовано

Бюро економічної безпеки повинно мати чіткі повноваження: позиція ФРУ

Федерація наполягає на чіткому визначенні повноважень Бюро економічної безпеки та СБУ при розслідуванні економічних злочинів

 Бюро економічної безпеки повинно мати чіткі повноваження: позиція ФРУ

У жовтні Верховна Рада має розглянути у другому читанні та в цілому законопроект №3087-д від 02.07.2020 р. про Бюро економічної безпеки України (БЕБ). Про це йшлося на онлайн-засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики 29 вересня, за підсумками якого цей законопроект було рекомендовано для розгляду парламентом. Зазначають у Федерації робртодавців України.

В ФРУ констатують, що у цілому законопроект №3087-д відповідає інтересам роботодавців, які виступають проти додаткового тиску на бізнес, ініціаторами якого частіше за все і є правоохоронні структури, що опікуються попередженням та боротьбою з злочинністю у сфері публічних фінансів. Створення ж єдиного аналітичного органу з комплексної протидії економічним та фінансовим злочинам дозволить мінімізувати такі ризики для бізнесу. Тим більше, що під час підготовки законопроекту до другого читання були враховані зауваження Федерації щодо неприпустимості норм, які б розширили каральні повноваження працівників БЕБ. Йшлося, наприклад, про кримінальну відповідальність за шахрайство з податком на додану вартість, особливість порушення кримінального провадження за можливе ухиляння від сплати податків, безпосередній автоматизований доступ до даних державних електронних інформаційних ресурсів та автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків (баз) даних тощо. І дуже добре, що такі «новації» зрештою не пройшли!

У документі визначена процедура передачі матеріалів кримінальних проваджень та оперативно-розшукових справ від інших правоохоронних органів до БЕБ.

Проте, на жаль, недостатньо чітко визначені функції існуючих поки що економічних підрозділів СБУ. За СБУ відповідно до законопроекту залишені повноваження з ведення контррозвідувального захисту економіки та боротьбі з корупцією, що, звичайно, природно. Водночас не є секретом, що виходячи саме з таких повноважень, оперативні підрозділи Служби безпеки нерідко розслідують суто економічні злочини. Існує велика вірогідність, що і в разі схвалення Закону про БЕБ буде існувати дублювання функцій по боротьбі зі злочинністю у сфері публічних фінансів. Тому експерти Федерації переконані, що у законопроекті необхідно розділити відповідні функції. Одним з варіантів може бути здійснення підрозділами СБУ відповідної інформаційної роботи, а оперативними структурами БЕБ – ведення досудових розслідувань та оперативно-розшукової діяльності.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»