• Посилання скопійовано

Трудові перевірки будуть проводитися по-новому: законопроєкт від Мінекономіки

За законопроєктом від Мінекономіки, у КЗпП пропишуть правила проведення трудових перевірок, розширять права інспекторів та змінять розміри деяких штрафів

Трудові перевірки будуть проводитися по-новому: законопроєкт від Мінекономіки

В Мінекономіки розробили черговий законопроект щодо змін КЗпП. Про свідчить інформація на сайті СПО профспілок. Зокрема, в ньому з'являться нові статті щодо порядку держнагляду за дотриманням законодавства про працю.

Завантажити текст законопроєкту можна тут.

За законопроєктом функції Державної інспекції праці покладуть на чинну Державну службу з питань праці.

Повноваження державних інспекторів праці випишуть окремою статтею 261 КЗпП.

Серед них, зокрема:

  • з метою проведення інспекційного відвідування безперешкодно, без попереднього повідомлення о будь-якій годині доби відвідувати будь-які робочі місця об'єкта відвідування, а також проходити до будь-яких виробничих, службових та адміністративних приміщень об'єктів відвідування, в яких використовується наймана праця;
  • проходити до нежитлових будинків, приміщень, споруд та інших об'єктів, у яких перебувають фізичні особи, стосовно яких є достатньо підстав вважати, що вони виконують трудові обов'язки, або до них застосовується примусова праця;
  • витребувати для огляду у фізосіб, які перебувають на робочих місцях або поза ними у виробничих, службових, адміністративних приміщеннях, будинках, спорудах та інших об'єктах, що використовуються для здійснення господарської діяльності, щодо яких є підстави вважати, що вони виконують трудові обов'язки, документи, що посвідчують особу.

 

Відповідальність інспектора праці

Державний інспектор праці нестиме відповідальність у порядку регресу в розмірі виплаченого з відповідного бюджету відшкодування у зв'язку з незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю такого державного інспектора праці, підтвердженими у встановленому законом порядку.

 

Трудові штрафи

Перелік штрафів буде встановлено вже ст. 269 КЗпП. Але це не все. Мінекономіки пропонує змінити розміри окремих "трудових" штрафів, зокрема за:

  • фактичний допуск працівника до роботи з порушенням вимог ч. 3 ст. 24 КЗпП, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати зарплати (винагороди) без нарахування ЄСВ, слідуватиме штраф у 15-кратному (а для юросіб та ФОП, які є платниками єдиного податку першої - третьої груп, - у 10-кратному) розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.  Наразі за ст. 265 КЗпП штраф становить 10 МЗП (у 2020 році - 50000 грн, у 2021 році 60000 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, а до "єдинників" І-ІІІ груп застосовується попередження;
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у 5-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2020 році - 25000 грн, а з 1 січня 2021 року - 30000 грн), за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Наразі штраф становить 2 МЗП (у 2020 році - 10000 грн, у 2021 році - 12000 грн).

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»