• Посилання скопійовано

Знання інспекторів з праці перевірятимуть: затверджено порядок

Мінекономіки затвердило Порядок перевірки знань інспекторів праці. Він визначає процедуру перевірки знань інспекторів праці, необхідних для виконання покладених на них обов'язків.

Знання інспекторів з праці перевірятимуть: затверджено порядок

Мінекономіки наказом від 26.11.2020 р. №2454 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 03.02.2021 р. за №152/35774) затвердило Порядок перевірки знань інспекторів праці. Він визначає процедуру перевірки знань інспекторів праці, необхідних для виконання покладених на них обов'язків.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 09.02.2021 р. не опублікований.

 

Кого саме будуть перевіряти?

Така перевірка є оцінкою кваліфікації посадових осіб Держпраці та виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад (далі - виконавчі органи рад), посадовими обов'язками яких передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, з метою:

  • визначення стану їх професійної компетентності;
  • аналізу потреб у професійні підготовці (підвищенні кваліфікації);
  • визначення напрямів підвищення кваліфікації, професійної підготовки і перепідготовки.

Успішне проходження перевірки знань інспектора праці може визначатися окремим завданням під час оцінювання результатів службової діяльності державного службовця.

 

Періодичність перевірок

Перевірка знань буде проводитися:

  1. до початку здійснення повноважень інспектора праці (попередня) не пізніше 15 робочих днів з дня призначення особи на посаду, посадовими обов'язками за якою передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Інспектори праці, які успішно пройшли попередню перевірку знань, звільняються від проходження періодичної перевірки знань у відповідному році;
  2. щороку впродовж здійснення повноважень інспектора праці (періодична). Проводиться за рішенням Центральної комісії щороку, але не пізніше 31 жовтня
  3. у разі наявності систематичних недоліків у роботі інспектора праці (позапланова). Проводиться за рішенням відповідної комісії з перевірки знань у разі наявності систематичних (повторно протягом року) недоліків у роботі інспектора праці щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (обґрунтованих скарг роботодавців та працівників на його дії, скасування вимог, приписів, постанов інспектора праці в судовому порядку з причин неналежної кваліфікації порушень законодавства про працю, порушення порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю).

 

Хто буде перевіряти інспекторів з праці?

Для організації та проведення перевірки знань утворюються Центральна та регіональні комісії.

Центральна комісія буде перевіряти знання інспекторів праці апарату Держпраці, а також керівників територіальних органів Держпраці та їх заступників. А регіональні комісії здійснюватимуть перевірку знань інспекторів праці територіальних органів Держпраці та виконавчих органів рад.

Центральна комісія за своїм рішенням може заслуховувати на своїх засіданнях звіти голів регіональних комісій, а також скасовувати рішення регіональних комісій.

 

Як саме перевірятимуть?

Шляхом складення іспиту з трьох етапів: тестування, співбесіда, ситуаційні завдання.

Перевірка знань може проводитися:

  1. за безпосередньої присутності інспектора праці;
  2. дистанційно, у тому числі з використанням спеціальних комп'ютерних програм, аудіо-, відеозв'язку.

У разі неможливості проходження перевірки знань інспектором праці у визначені строки з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка тощо), дата проведення такої перевірки може бути перенесена за письмовою заявою інспектора праці.

За результатами перевірки знань інспектору праці виставляється негативна, позитивна або відмінна оцінка.

Отримання інспектором праці позитивної або відмінної оцінки вважається успішним проходженням перевірки знань, за результатами якої комісією видається довідка встановленої Центральною комісією форми.

Інспектор праці, який отримав негативну оцінку, не може бути допущений до виконання повноважень щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Це є підставою для повторного проходження перевірки знань, яка проводиться не пізніше 15 календарних днів з дня опублікування рішення комісії про виставлення негативної оцінки.

Отримання інспектором праці виконавчого органу ради за результатами повторного проходження перевірки знань негативної оцінки, а також відмова від проходження перевірки знань є підставою для скасування службового посвідчення такого інспектора праці.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»