• Посилання скопійовано

З 19 березня Держфінмоніторинг приймає рішення про зупинення фіноперацій за новим порядком

Мінфін затвердив новий Порядок прийняття Державною службою фінансового моніторингу України рішень (доручень) про зупинення фінансових операцій. Він набрав чинності з 19 березня

З 19 березня Держфінмоніторинг приймає рішення про зупинення фіноперацій за новим порядком

Мінфін наказом від 14.01.2021 р. №8 (зареєстрований в Мін'юсті 05.03.2021 р. за №297/35919) затверджено новий Порядок прийняття Державною службою фінансового моніторингу України рішень (доручень) про зупинення фінансових операцій.

Держфінмоніторинг прийматиме рішення або надаватиме відповідні доручення за наявності таких підстав:

  • у разі отримання запиту уповноваженого органу іноземної держави - відповідно до абзацу третього частини третьої статті 31 Закону №361;
  • у разі отримання повідомлень про фінансові операції, здійснення яких зупинено на підставі частини першої статті 23 Закону №361, - відповідно до частини другої статті 23 Закону №361;
  • у разі виникнення підозр - відповідно до частини третьої статті 23 Закону №361;
  • у разі наявності мотивованої підозри - відповідно до абзацу третього частини дев'ятої статті 23 Закону №361;
  • у разі не підтвердження за результатами перевірки ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, або вчинення іншого кримінального правопорушення - відповідно до абзацу другого частини дев'ятої статті 23 Закону №361;
  • у разі отримання від правоохоронного органу інформації, передбаченої абзацами п'ятим або шостим частини дев'ятої статті 23 Закону №361, - відповідно до абзацу сьомого частини дев'ятої статті 23 Закону №361.

Рішення (доручення) Держфінмоніторингу підлягають виконанню суб'єктом або уповноваженою особою Фонду негайно з моменту їх отримання або з дати, зазначеної в рішеннях (дорученнях).

Також Держфінмоніторинг повідомлятиме про прийняття рішення щодо подальшого зупинення фінансових операцій або зупинення видаткових фінансових операцій правоохоронні органи.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ №8 опубліковано в "Офіційному віснику" № 21 від 19.03.2021. Відповідно з 19 березня почали діяти нові правила. 

Відповідно втратить чинність наказ Мінфіну від 28.12.2015 р. №1200, яким раніше був затверджений Порядку прийняття Державною службою фінансового моніторингу України рішення про зупинення фінансових операцій.

***

Читайте також: Коли і як Держфінмоніторинг може зупинити платіж?

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»