• Посилання скопійовано

Трудові перевірки: типові порушення роботодавців

За результатами аналізу планових перевірок за січень-квітень 2021 року визначено найпоширеніші помилки роботодавців з питань трудового законодавства

Трудові перевірки: типові порушення роботодавців

Планова перевірка є заздалегідь запланованим візитом інспектора та здійснюється згідно з річним планом заходів державного нагляду (контролю). Під час планового заходу контролю перевіряється додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, додержання законодавства про працю.

Згідно Плану заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Держпраці на 2021 рік Управління Держпраці у Сумській області планує перевірити на питання додержання законодавства про працю, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю 382 суб’єкта господарювання з високим ступенем ризику.

На початок травня 2021 року Управлінням Держпраці у Сумській області на предмет трудового законодавства вже перевірено 103 підприємства, та лише 21 акт складений за результатами проведення планового заходу державного нагляду (контролю) виявився без порушень.

Підсумовуючи результати проведених перевірок фахівці Держпраці встановили найбільш типові помилки серед роботодавців, серед яких:

  • виплата заробітної плати проводиться з порушенням строків установлених ч. 1 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 24 ЗУ №108, а саме пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Як видно з діаграми, таке порушення є майже у кожного 2-го суб’єкта господарювання (ч. 1 ст. 115 КЗпП);
  • заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ч. 4 ст. 115 КЗпП);
  • трудовий договір, укладений на невизначений строк, розривається працівником за відсутності письмового попередження власника або уповноваженого ним органу за два тижні (ч. 1 ст. 38 КЗпП);
  • при звільненні працівників виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться не в день звільнення. У зв’язку із не виплатою звільненим належних сум при звільненні у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП з вини власника або уповноваженого ним органу, останнім не виплачено середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 116 КЗпП, 117 КЗпП);
  • несвоєчасне подання повідомлення до органу ДПС про прийняття на роботу працівника (ПКМУ №413);
  • працівників не ознайомлюють з правилами внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві (ст. 29 КЗпП);
  • не проводиться індексація заробітної плати (ст. 95 КЗпП);
  • працівники не повідомлені за 2 місяці про зміну істотних умов праці (ст. 32 КЗпП);
  • святкові, понаднормові та нічні не оплачуються відповідно до чинного законодавства (ст. 106, 107, 108 КЗпП);
  • на підприємствах не складаються графіки відпусток (ст. 79 КЗпП);
  • робота у вихідні дні здійснюється без дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) (ст. 71 КЗпП);
  • роботодавцем не забезпечується достовірний облік виконуваної працівником роботи (ст. 30 КЗпП);
  • трудова книжка не вдається працівнику в день звільнення (ст. 47 КЗпП);
  • відпустка без збереження заробітної плати, становить більше 15 календарних днів на рік (ст. 84 КЗпП);
  • працівники відпрацьовують понаднормових більше 120 годин на рік (ст. 65 КЗпП)
  • допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах передбачених законом, виплачується не у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати (ЗУ №1105).

Діаграма показує посилання на підпункти, пункти, частини, статті нормативно-правових актів, які порушують частіше та кількість роботодавців, у яких встановлений факт не дотримання конкретної норми чинного законодавства.

Можна сказати з впевненістю, вчитись краще на чужих помилках. Зверніть увагу на досвід інших підприємств та використайте його собі на користь.

Джерело: Держпраці в Сумській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»