• Посилання скопійовано

Маєте декілька зареєстрованих РРО і жодного працівника – чекайте на Держпраці

Фахівці Держпраці навели правила перевірок магазинів без офіційних працівників

Маєте декілька зареєстрованих РРО і жодного працівника – чекайте на Держпраці

Держпраці у Кіровоградській області розповідає, що товариство з обмеженою відповідальністю за юридичною адресою у Миколаєві, а за місцем діяльності у різних населених пунктах Кіровоградщини потрапило в поле зору інспекторів праці на початку липня поточного року, коли розпочалась інспекційна кампанія із виявлення неоформлених працівників.

Під час інспекційного заходу у Гайвороні, у магазині відпускала м’ясну продукцію працівниця, що стажується. Однак, допуск до роботи стажиста без укладення трудового договору і без оплати його праці є порушенням вимог ст. 21, 23, 24, 26 КЗпП, якими не передбачено проходження стажування особою, яка бажає працевлаштуватися шляхом укладення трудового договору, для перевірки її кваліфікації та навиків роботи або отримання таких. В ході відвідування продавчиню таки оформили належним чином: було видано відповідний наказ та надано повідомлення в ДПС.

Згідно з витягом з єдиного реєстру платників податку товариство здійснює підприємницьку діяльність на 3 групі оподаткування, тому йому було винесено попередження щодо недопущення подібного порушення.

На початку серпня за іншим місцем діяльності цього товариства у Знам’янці під час інспекційного заходу виявлено ще одну неоформлену продавчиню. Ії, знову ж таки, було офіційно працевлаштовано під час заходу контролю.

Оскільки порушення скоєно повторно (протягом 2 років), товариство попереджено про фінансову відповідальність згідно з ч. 2 ст. 265 КЗпП у розмірі 180 тисяч гривень відносно 1 неоформленого працівника.

Тиждень потому після заходу контролю у Знам’янці під час інспекційного відвідування ще одного магазину цього товариства у Кропивницькому інспектори праці виявили за роботою неоформлену працівницю, яка «підміняла» продавчиню. Крім того, фахівці Управління здійснили виїзд в магазини зазначеної мережі в інших районах обласного центру і виявили ще 4 нелегальних працівників. У базі даних, отриманій за запитом до Пенсійного фонду, вони не значаться.

За неоформлення трудових відносин відносно 6 осіб підприємство може сплатити штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП) – 1 мільйон 80 тисяч гривень.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»