• Посилання скопійовано

Запити ДПС щодо ТЦУ: чи можна не відповідати під час карантину?

Зупинення перебігу строків надання відповідей на запити ДПС не розповсюджується на строки надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів щодо подання документації з трансфертного ціноутворення

Запити ДПС щодо ТЦУ: чи можна не відповідати під час карантину?

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків доводить до відома платників, які здійснюють контрольовані операції, що відповідно до п. 52-8 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, ст. 73 і 78 ПКУ, щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) платникам податків по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Пунктом 73.3 ПКУ передбачено, що письмовий запит про надання інформації надсилається платнику податків або іншим суб’єктам інформаційних відносин за наявності, зокрема, такої підстави: для визначення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» під час здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до ст. 39 цього Кодексу.

Підпунктом 39.4.4 ПКУ встановлено, що на запит центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, платники податків протягом 30 календарних днів з дня отримання запиту подають документацію з трансфертного ціноутворення щодо контрольованих операцій, зазначених у запиті.

Таким чином, дія п. 52-8 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ щодо тимчасового зупинення перебігу строків, встановлених, зокрема, ст. 73 і 78 ПКУ, не розповсюджується на строки надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів щодо подання документації з трансфертного ціноутворення, оскільки такі строки встановлені у ст. 39 ПКУ, а не у ст. 73 і 78 ПКУ.

При цьому слід зазначити, що відповідно до п. 52-1  підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ штрафні санкції не застосовуються за порушення термінів подання документації з трансфертного ціноутворення, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Про це зазначено в Узагальнюючій податковій консультації, яка затверджена Наказом Мінфіну від 20.08.2021 р. №478.

***

Читайте також: Строки надання відповідей на запити з ТЦУ під час карантину: консультує Мінфін

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»