• Посилання скопійовано

Сума сплачених податків та податкового боргу може стати відкритою інформацією!

Свіжий законопроект, внесених до ВРУ, пропонує, щоб інформація про суми нарахованих та сплачених податків, в тому числі, і сплачених за межами України, податкового боргу фізосіб та юросіб була відкритою інформацією

Сума сплачених податків та податкового боргу може стати відкритою інформацією!

До ВРУ був внесений для ознайомлення законопроект №6296 від 08.11.2021., в колективі авторів якого є і Гетманцев  Д.О., наразі  Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. З текстом законопроектом можете ознайомитися і ви за посиланням

Мету цього законопроекту зазначено в пояснювальній записці:

«На жаль, культура сплати податків в Україні залишається на низькому рівні, тенденція до підвищення відсутня, а в публічному просторі все частіше превалює маніпулятивна інформація щодо розміру сплачених податків фізичними і юридичними особами, що в свою чергу впливає на формування суспільної думки.

А відтак, з метою підвищення авторитету осіб, які чесно та своєчасно сплачують податки та підвищення культури сплати податків, пропонується, аби інформація про суми нарахованих та сплачених особою податків, в тому числі, і сплачених за межами України, податкового боргу особи була відкритою інформацією».

Як заявляють автори законопроекту, на сьогодні контролюючі органи можуть надавати інформацію про платників податків третім особам лише у межах та у спосіб, передбачений Законами України «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних», а також Податковим кодексом України

Проте, незважаючи на згадку такої можливості в стількох законах, фактично така інформація є закритою та суспільство не має розуміння щодо сум сплачених податків. Наскільки суспільству насправді потрібно знати про те, хто і скільки податків платить, та в кого є чи немає податкового боргу? Депутати вважають, що необхідність оприлюднення такої інформації є! 

По-перше, як зазначено вище, вільний доступ до даних про сплату податків сприятиме підвищенню податкової культури в країні. Що, за словами авторів законопроекту,  є невідворотним кроком проєвропейського розвитку (як приклад, наводиться досвід Норвегії, Швеції та Фінляндії).

По-друге, опублікування даних про розмір сплачених податків сприятиме об’єктивній оцінці рівня оплати праці різних категорій працівників (наприклад, оцінка гендерної рівності з огляду на розмір оплати праці).

Для цього пропонується внести зміни до вищеназваних законів України та до ПКУ. Всі ці зміни можна звести до однієї фрази: не буде належать до інформації з обмеженим доступом інформація про суми нарахованих та сплачених особою податків, в тому числі, і сплачених за межами України, податкового боргу особи

Тобто, така інформація не буде конфіденційною інформацією, зокрема, юрособи. Не буде вона вважатися і персональними даними фізособи, які не можна розголошувати. Такі відомості отримають статус податкової інформації, із вільним доступом. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»