• Посилання скопійовано

Нова мінімальна зарплата у 2022 році: які наслідки для бізнесу?

Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки зарплатні виплати та податки з них, але й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток, а також штрафи за порушення трудових відносин. Про те, на скільки вони зростуть у 2022 році, читайте у статті

Нова мінімальна зарплата у 2022 році: які наслідки для бізнесу?

Згідно зі Законом про Держбюджет-2022, з 1 січня 2022 року розмір мінімальної зарплати становитиме:

  • у місячному розмірі – 6500 грн;
  • у погодинному розмірі – 39,26 грн.

Отже, у місячному розмірі мінімальна зарплата залишиться на грудневому рівні. А от у погодинному – збільшиться порівняно з груднем на 14 копійок. На що ж вплине таке зростання?

Нарахування та оподаткування зарплати ми розглянули у цій статті.

В іншій аналітиці проаналізували сплату у 2022 році ЄСВ та єдиного податку самозайнятими особами (підприємцями, фермерами і особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність). 

Тож тепер розглянемо вплив зростання мінзарплати на решту бізнес-показників.

 

Податок на прибуток

Звісно, на ставку податку на прибуток мінімальна зарплата не впливає. Але від неї залежить окрема податкова різниця, на яку певним платникам податку слід буде відкоригувати визначений фінрезультат.

За пп. 140.5.4 ПКУ слід збільшувати фінрезультат на суму товарів та послуг, придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру, якщо сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного року перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

У 2022 році річна вартість цих активів буде становити 162500,00 грн.

 

Туристичний збір

Згідно з пп. 268.3.1 ПКУ ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ, у розмірі:

  • до 0,5% – для внутрішнього туризму;
  • до 5% – для в’їзного туризму 

від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Отже, зростання розміру мінімальної зарплати на 01.01.2022 р. призвело і до зростання максимального розміру туристичного збору.

Тепер цей максимальний розмір за добу на 1 особу становитиме:

  • до 32,50 грн – для внутрішнього туризму;
  • до 325,00 грн – для в’їзного туризму.

Але, як і раніше, фактичний розмір туристичного збору на територіях кожної громади мають встановити місцеві ради.

 

Податок на нерухомість

Згідно з пп. 266.5.1 ПКУ ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування.

Отже, за 2022 рік потрібно буде сплачувати податок на нерухомість за 1 кв.м. за максимальною ставкою 6500 х 1,5% = 97,50 грн. Але якою точно ця ставка буде на території певної територіальної громади, вирішуватиме місцева рада.

 

Транспортний податок

За пп. 267.2.1 ПКУ до об'єкта оподаткування належатимуть легкові авто, у яких:

  • від дати випуску минуло не більше 5 років;
  • середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня (в 2022 році – це 6500 грн х 375 = 2 437 500 грн).

Нагадуємо, що ця середньоринкова вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року. Дізнатися про неї можна буде за посиланням

 

Збір за паркування

За пп. 268-1.3.1 ПКУ ставки збору встановлюються за кожен день провадження діяльності зі забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075% мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного року.

Таким чином, у 2022 році максимальний розмір ставки цього збору за 1 кв.м. буде становити 6500 х 0,075% = 4,87 грн.

 

Мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства

За ст. 14 Закону про АТ мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства становить 1250 мінімальних зарплат, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства.

Тож протягом 2022 року мінімальний розмір статутного капіталу для АТ буде становити 8 125 000  грн.

 

Штрафи за порушення законодавства з праці

Про те, що фінансова відповідальність роботодавців за порушення трудового законодавства встановлена у вигляді штрафів, розмір яких «привязаний» до розміру місячної мінімальної зарплати, ми зазначали в своїх новинах та статтях доволі часто.

Це встановлює ст. 265 КЗпП. І ось який розмір ці штрафи матимуть на початку наступного року:  

Вид порушення Розміри штрафів З 1 січня 2022 року
Неоформлені працівники та зарплата у «конвертах» 10 мінзарплат (65 000 грн) за перше порушення, а для «єдинників» І-ІІІ груп – попередження;
30 мінзарплат (195 000 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – за повторне протягом двох років з дня виявлення порушення
Недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні 3 мінзарплати (19 500 грн)
Недопущення до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» 16 мінзарплат (104 000 грн)
Порушення строків виплати зарплати 3 мінзарплати (19 500 грн)
Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці 2 мінзарплати (13 000 грн) за кожного працівника
Недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам 4 мінзарплати (26 000 грн) за кожного працівника.
А до роботодавців-«єдинників» І-ІІІ групи застосовуватиметься лише попередження.
Інші порушення трудового законодавства 1 мінзарплата за кожне порушення (6 500 грн);
2 мінзарплати (13 000 грн) за повторне порушення протягом року з дня виявлення порушення

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»