• Посилання скопійовано

КМУ оновив правила проведення рейдових перевірок на дорогах

КМУ затвердив постанову, яка вносить зміни до нормативно правових актів щодо здійснення габаритно-вагового контролю, а також у проведенні рейдових перевірок працівниками Укртрансбезпеки та її територіальних органів

КМУ оновив правила проведення рейдових перевірок на дорогах

2 лютого КМУ затвердив постанову про внесення змін до постанов щодо здійснення габаритно-вагового контролю та визнання такими, що втратили чинність, деяких попередніх постанов №79. З текстом передбачених змін можна ознайомитись за посиланням.

Станом на 4 лютого Постанову №79 поки не оприлюднено в офіційних джерелах. Про це повідомимо окремо.

Зокрема, за змінами рейдовою перевіркою (перевіркою на дорозі) вважатиметься перевірка транспортних засобів (далі - ТЗ) автомобільних перевізників на всіх видах автомобільних доріг на маршруті руху в будь-який час з урахуванням інфраструктури (автовокзали, автостанції, автобусні зупинки, місця посадки та висадки пасажирів, стоянки таксі і ТЗ, місця навантаження та розвантаження вантажних автомобілів, зони габаритно-вагового контролю, інші об’єкти, що використовуються автомобільним перевізником для забезпечення діяльності автомобільного транспорту) щодо додержання автомобільними перевізниками вимог законодавства про автомобільний транспорт.

Рейдові перевірки (перевірки на дорозі) на автомобільному транспорті проводитимуться  посадовими особами Укртрансбезпеки та її територіальних органів за умови наявності у них:

  • форменого одягу;
  • відповідного службового посвідчення;
  • направлення на рейдову перевірку (Додаток 1-1 Порядку);
  • сигнального диску (жезлу);
  • індивідуальної печатки.

Рейдова перевірка здійснюватиметься  на підставі щотижневого графіку.

Додатково під час рейдової перевірки перевірятиметься виконання приписів щодо усунення попередніх порушень вимог законодавства про автомобільний транспорт, винесених за результатами розгляду відповідних справ.

Під час проведення рейдової перевірки можливе застосування фото і відеофіксації процесу перевірки і у автоматичному режимі. Також під час перевірки можливе здійснення опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення адміністративного правопорушення, свідками якого вони були або могли б бути.

За наявності електронної адреси передбачено надсилання е-мейл повідомлення про час і місце розгляду справи про порушення.

Крім того передбачається внесення доповнення і до Порядку здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування ТЗ та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Так, під час здійснення габаритно-вагового контролю у зонах габаритно-вагового контролю, на яких розміщені стаціонарні та пересувні пункти, здійснюється:

  • вимірювання габаритів ТЗ (довжина, ширина, висота);
  • вимірювання відстаней між осями;
  • визначення одиночної вісі здвоєних, зтроєних осей;
  • визначення типу підвіски (пневматична або еквівалентна їй);
  • визначення статності коліс на кожні осі ТЗ;
  • вимірювання навантаження на одиночну вісь, здвоєні осі, зтроєні осі;
  • вимірювання загальної маси.

Також виключається право водія від проходження вагового контролю в частині зважування за умови пред’явлення міжнародного сертифікату зважування.

***

Читайте також:

***

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»