• Посилання скопійовано

Перевірки ДПС щодо бюджетного відшкодування з ПДВ: коли та як?

Як проводяться перевірки щодо бюджетного відшкодування з ПДВ? Які нюанси таких перевірок у період воєнного стану?

Перевірки ДПС щодо бюджетного відшкодування з ПДВ: коли та як?

За загальними правилами платники ПДВ, які мають право на бюджетне відшкодування та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки.

Така перевірка проводиться протягом 30 к.дн. за останнім днем граничного строку подання декларації або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання), а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання.

У випадках, визначених п. 200.11 ПКУ, отримання бюджетного відшкодування  здійснюється за результатами документальної перевірки, що проводиться протягом 60 к. дн., що настають за граничним строком подання декларації, а в разі якщо така декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання у порядку, передбаченому пп. 78.1.8 ПКУ.

Після дня набуття статусу узгодженої суми бюджетного відшкодування  Держказначейство перераховує таку суму з бюджетного рахунка на поточний банківський рахунок платника податку протягом п’яти операційних днів.

Рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки.

Відповідно до п. 200.12 ПКУ зазначена у заяві сума бюджетного відшкодування вважається узгодженою в Реєстрі з однієї із таких дат:

  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку проведення перевірки, в разі, якщо контролюючим органом внесені до Реєстру відомості про відсутність порушень під час такої перевірки;
  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки, якщо контролюючим органом не внесені до Реєстру відомості про дату початку та закінчення проведення перевірки даних, зазначених у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, з обов’язковою відміткою щодо виду перевірки (камеральна, документальна);
  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку, передбаченого ПКУ для складення акта перевірки, якщо контролюючим органом не внесені до Реєстру відомості про дату складення акта перевірки;
  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку, передбаченого ПКУ для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення, якщо контролюючим органом не внесені до Реєстру відомості про дату та номер податкового повідомлення-рішення;
  • з дня визнання протиправним та/або скасування податкового повідомлення-рішення.

 

Як проводяться перевірки щодо бюджетного відшкодування під час війни?

У зв’язку зі запровадженням воєнного стану на території України, відповідно до п. 69.11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ дію пп. 200.10 – 200.12 ПКУ зупинено до 21 липня 2022 року.

Зокрема, пп. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ передбачено: камеральні податкові перевірки декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків до них за звітні податкові періоди:

  • лютий, березень, квітень, травень 2022 року – розпочинаються на наступний день після 20 липня 2022 року та завершуються не пізніше 20 вересня 2022 року;
  • червень, липень 2022 року – розпочинаються на наступний день після 20 серпня 2022 року та завершуються не пізніше 20 жовтня 2022 року.

Подані уточнюючі розрахунки до податкових декларацій з ПДВ за звітні податкові періоди до лютого 2022 року перевіряються у строк, визначений п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ для звітного періоду, на який припадає день подання такого уточнюючого розрахунку.

Документальні позапланові перевірки, що будуть розпочаті після 27 травня щодо декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводяться протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

При цьому з 27 травня  дозволено проведення камеральних перевірок тільки декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, за умови формування показників на підставі:

І наостанок підкреслимо, що термін документальних перевірок декларацій з ПДВ при бюджетному відшкодуванні можуть скоротити. Про це ми писали тут.

Зокрема, законопроєктом №7591 передбачається:

  • скоротити термін проведення камеральних податкових перевірок декларацій з ПДВ за звітні податкові періоди червень, липень 2022 року до 30 днів та завершити їх проведення не пізніше 20 вересня 2022 року;
  • скоротити у період воєнного стану термін проведення документальних позапланових перевірок при бюджетному відшкодуванні ПДВ (у разі необхідності їх проведення) з 60 днів до 30 днів.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»