• Посилання скопійовано

ДПС братиме участь в автоматичному обміні інформацією про фінансові рахунки: законопроєкт

Мінфін оприлюднив проєкт Закону зі змінами до ПКУ щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки

ДПС братиме участь в автоматичному обміні інформацією про фінансові рахунки: законопроєкт

ДПСУ повідомила, що 19 серпня приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information) (далі – Багатостороння угода CRS).

ДПС як компетентний орган України здійснюватиме збір інформації від фінансових установ про фінансові рахунки, власників та/або контролюючих осіб власників таких рахунків, які є податковими резидентами інших юрисдикцій-партнерів по обміну, та щорічно на автоматичній основі буде обмінюватись вказаною інформацією з юрисдикціями-партнерами по обміну в рамках Багатосторонньої угоди CRS.

Проте приєднання ДПС до Багатосторонньої угоди CRS є необхідною, але не достатньою умовою для запровадження автоматичного обміну інформацією, який стане можливим виключно після ухвалення Україною законодавства, необхідного для імплементації Загального стандарту звітності  CRS.

З огляду на це, Мінфіном розроблено проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки», який після завершення всіх узгоджувальних процедур буде надісланий до КМУ для подальшого подання до ВРУ.

Як зазначено у пояснювальній записці, його розроблено з метою забезпечення впровадження Україною двох міжнародних стандартів у сфері прозорості та обміну інформацією для податкових цілей:

  1. Загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information (CRS));
  2. Стандарту щодо обміну інформацією за запитом (EOIR).

Законопроєктом, зокрема, передбачається внесення змін до ПКУ в частині встановлення обов’язку для фінансових агентів щодо здійснення належної комплексної перевірки (due diligence) фінансових рахунків за правилами Розділів ІІ – VII Стандарту CRS, встановлення підзвітних осіб та підзвітних рахунків, та подання до контролюючого органу звітів про підзвітні фінансові рахунки.

Такий обов’язок для фінансових агентів виникатиме:

  • з 01.01.2023 р. - щодо забезпечення виконання процедур належної комплексної перевірки;
  • з 01.01.2024 р. – щодо подання до контролюючого органу звітів про підзвітні рахунки.

Законопроєкт передбачає, що фінансові агенти зобов’язані щороку, до 1 липня, подавати до ДПСУ звіт про підзвітні рахунки за попередній звітний календарний рік.

Окрім цього, проєкт акта пропонує:

  • визначити функції та права контролюючих органів для забезпечення отримання інформації, необхідної для обміну інформацією відповідно до вимог міжнародних стандартів з прозорості та обміну інформацією;
  • встановити вимоги щодо мінімального строку зберігання документів суб’єктами господарської діяльності та порядку їх надання контролюючому органу для цілей виконання міжнародних зобов’язань щодо міжнародного обміну інформацією;
  • уточнити правила здійснення камеральних та документальних перевірок щодо фінансових агентів для контролю за своєчасністю, повнотою та достовірністю подання ними звітності, а також контролю за виконанням фінансовими агентами інших обов’язків, передбачених Стандартом CRS;
  • впровадити диференційовану систему фінансових (штрафних) санкцій для фінансових агентів та власників фінансових рахунків, що передбачає відповідальність за різні види правопорушень;
  • запровадити правила запобігання практикам, спрямованим на ухилення від виконання фінансовими агентами та власниками фінансових рахунків вимог Стандарту CRS.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»