• Посилання скопійовано

З 3 січня скасовується мораторій на строки розгляду скарг з блокування ПН/РК

Закон № 2836 відновлює строки для розгляду скарг на заблоковані ПН/РК в ЄРПН. Проте цей строк продовжений до 10 робочих днів

З 3 січня скасовується мораторій на строки розгляду скарг з блокування ПН/РК

29 грудня Президент підписав, а 31 грудня офіційно опубліковано в "Голосі України" Закон від 13.12.2022 р. №2836-IX (ранше проєкт Закону №8196) «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України».

Закон набирає чинності 3 січня 2023 року (через три дні з дня опублікування).

Які новації він принесе платникам податків? Розглянемо далі.

 

Відкликання ППР зі штрафами та пенею

Нагадаємо, що відповідно до п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності та/або документів (повідомлень), звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до 27.05.2022 р. за умови реєстрації такими платниками ПН/РК в ЄРН до 15.07.2022 р., подання податкової звітності до 20.07.2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31.07.2022 року.

За новим законом звільнення від відповідальності розширено за періодами, а податкові повідомлення-рішення, якими були визначені штрафні (фінансові) санкції та/або пеня за несвоєчасне виконання податкових обов’язків (крім сплати ПДФО та/або ВЗ), вважаються скасованими (відкликаними).

Зокрема, платник податків звільняється від фінансової відповідальності  у разі:

  • реєстрації в ЄРПН ПН/РК, дата складання яких припадає на період з 01.02.2022 р. по 31.05.2022 р., за умови забезпечення їх реєстрації не пізніше 15.07.2022 р.; 
  • реєстрації в ЄРПН ПН/РК до зведених податкових накладних, дата складання яких припадає на період 01.02.2022 р. по 31.05.2022 р., складених за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, за умови забезпечення їх реєстрації не пізніше 20.07.2022 р.; 
  • подання звітності, у т.ч. фінансової звітності та  податку на прибуток (п. 46.2 ПКУ), за звітні (податкові) періоди – 2021 рік (для звітності, що подається за річний звітний (податковий) період), граничний термін подання якої припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до 01.06.2022 р., І квартал 2022 року (для звітності, що подається за квартальний звітний (податковий) період) та звітності за лютий – травень 2022 року (для звітності, що подається за місячний звітний (податковий) період), за умови подання такої звітності до контролюючого органу не пізніше 20.07.2022 р,
  •  сплати податків та зборів за звітні (податкові) періоди – 2021 рік (для річного звітного (податкового) періоду), І квартал 2022 року (для квартального звітного (податкового) періоду), січень – травень 2022 року (для місячного звітного (податкового) періоду), не пізніше 01.08.2022 року (для сплати податку на доходи фізичних осіб та/або військового збору – не пізніше 31 грудня 2022 року); 
  • сплати грошових зобов’язань, визначених контролюючими органами, граничний строк сплати яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до 1 червня 2022 року, не пізніше 1 серпня 2022 року.

Важливим питанням в цій ситуації є порядок такого скасування/відкликання ППР на вимогу п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ та порядок повідомлення про це платника податків.

Підстави та порядок відкликання ППР є вичерпними та пописані у ст. 60 ПКУ. Відповідно, зміни до цієї статті новим законом не вносяться. При цьому, якщо ми не беремо до уваги такі підстави скасування/відкликання ППР як погашена/стягнена сума податкового боргу, зменшення нарахованого за ППР ПЗ або прийняття судом рішення про скасування ППР чи зменшення ПЗ, то залишається припис за пп. 60.1.2 ПКУ щодо такої підстави для відкликання ППР як у випадку, коли контролюючий орган скасовує раніше прийняте податкове повідомлення-рішення про нарахування суми грошового зобов'язання або податкову вимогу.

За новим законом, у разі, якщо податковий орган за наявності обставин, визначених у п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ скасовує/відкликає ППР, то вона вважається відкликаною з дня прийняття контролюючим органом рішення про скасування такого податкового повідомлення-рішення (п. 60.3 ПКУ).

При цьому повідомлення платників податків про відкликання ППР не передбачено ні ст. 60 ПКУ, ні розділом V Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затв. Наказом  Мінфіна від 28.12.2015 № 1204.

Відтак, дізнатись про таке прийняте рішення податковим органом платником податків може або шляхом надсилання запиту про надання інформації щодо розрахунків з бюджетом (письмово чи через електронний кабінет платника), або отримати відомості про розрахунки з шляхом доступу до облікових показників інтегрованих карток в електронному кабінеті платника.

Протягом якого строку слід очікувати відповідних змін у стані розрахунків з бюджетом? Платники податків мають пам’ятати про те, що оскаржити до суду бездіяльність податкового органу можна лише протягом 6 місяців, які на нашу думку, варто відлічувати від дати набрання чинності новим законом. Якщо платник вирішить оскаржити це в адмінпорядку за ст. 56 ПКУ, то такий строк скорочується до трьох місяців з дати отримання результатів розгляду скарги (ч. 4 ст. 122 КАСУ).

 

Поновлений та збільшений строк розгляду скарг по заблокованих РН/РК

Також нагадаємо, що для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім строків, визначених у п. 69.9 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

За приписами п. 52-8 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ на час дії карантину (насьогодні він продовжений до 30.04.2022 р.) зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків, крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ. Це стосується й скарг, які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ.

Водночас, зупинення строків на час запровадження воєнного та/або надзвичайного стану з дати набрання чинності Законом № 2836 не поширюється на строки подання та розгляду скарг на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, передбачених пп. 56.23.3 ПКУ – йдеться про поновлення строку розгляду скарг податковим органом на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН протягом 10 календарних днів без можливості їх продовження.

Проте, із змінами за новим законом цей строк складатиме не 10 календарних днів, а, тимчасово, на період дії воєнного стану - 10 робочих днів днів з дня отримання такої скарги ДПСУ. 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»