• Посилання скопійовано

З 1 липня пропонують відновити перевірки на митницях: законопроєкт

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9224, яким із 1 липня 2023 року пропонується скасувати особливий режим митного контролю, запроваджений на період дії воєнного стану, і повернути документальні перевірки

З 1 липня пропонують відновити перевірки на митницях: законопроєкт

19 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9224 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного контролю у період дії воєнного стану". Ним, зокрема, пропонується:

1) З 1 липня 2023 року відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок (зустрічних звірок) дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів при переміщенні товарів через митний кордон України, а також визначити особливості проведення таких перевірок протягом дії правового режиму воєнного стану на території України.

Нагадаємо, що з 5 квітня 2022 року діє Закон №2142-ІХ, яким внесено зміни до МКУ, зокрема, зупинено проведення митними органами документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, а також надіслання (вручення) актів (довідок) про результати документальних перевірок, зустрічних звірок, заперечень до актів перевірок та податкових повідомлень-рішень.

2) Встановити, що у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану на території України, адміністративні стягнення за порушення митних правил не накладаються.

3) Збільшити строки для подання та розгляду заперечень підприємств у разі незгоди з висновками, викладеними в акті (довідці) про результати документальної перевірки.

4) Встановити, що алгоритми дій посадових осіб митних органів під час здійснення постмитного контролю, а також під час проведення документальних перевірок з окремих питань, визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

5) Встановити, що порядки оформлення митними органами результатів постмитного контролю, а також результатів документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»