• Посилання скопійовано

Штраф за нероздруковані чеки становить 340 грн незалежно від їх кількості

29.03.2012 р. було подано новину, в якій висвітлювалася судова практика з розгляду адміністративних справ щодо застосування штрафних санкцій за порушення Закону про РРО, зокрема йдеться про приписи п. 4 ст. 17 Закону про РРО, яким передбачено застосування штрафної санкції у розмірі 340 грн за вчинення порушення у вигляді нероздрукування та незберігання фіскальних звітних чеків.

При цьому ми послалися на практику Вінницького апеляційного адміністративного суду, рішення якого прийнято на користь госпсуб′єкта та відповідно скасовано рішення про нарахування штрафу за порушення Закону про РРО, а саме розмір штрафної санкції за наведеною статтею застосовується у розмірі 340 грн незалежно від кількості таких чеків (порушень) за період, що перевіряється.

Прес-служба Вінницького апеляційного адміністративного суду звернула нашу увагу на те, що така практика є усталеною та цілком відповідає судовій практиці Вищого адміністративного суду, про що свідчить ціла низка судових рішень: ухвали ВАСУ від 31.08.2011 р. у справі №К-57940/09, від 21.04.2011 р. у справі №К-21586/08-с, від 21.04.2011 р. у справі №К-14124/08. Усі ці рішення можна знайти в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зі свого боку висловлюємо велику подяку за таку уважність до новин нашого веб-порталу та сподіваємося, що й надалі ми зможемо розраховувати на допомогу судової влади у подібних ситуаціях! Адже ми насамперед зацікавлені в єдиному підході до застосування приписів положень чинного законодавства, особливо коли є можливість скористатися практикою суду, який на постійній основі узагальнює судову практику різних судових інстанцій.

Спростування статті Н. Канарьової

«Нероздрукування кількох звітних чеків є одним порушенням»

від 29 березня 2012 року

Беручи до уваги конституційні норми та аналізуючи надруковану 29 березня 2012 року в газеті «Дебет-Кредит» статтю Наталії Канарьової, в якій автор зазначає про те, що Вінницьким апеляційним адміністративним судом у справі №2270/11308/11 ухвалено рішення, яке суперечить правовій позиції Вищого адміністративного суду України, сформованій у справах про застосування податковими органами фінансових санкцій за порушення ст.17 Закону України №265/95-ВР від 06.07.95 р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — ЗУ «Про РРО»), прес-служба Вінницького апеляційного адміністративного суду вважає за потрібне зауважити таке.

Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 10.01.2012 р. у справі №2270/11308/11 задоволено апеляційну скаргу приватного акціонерного товариства «Об’єднання «Прогрес», скасовано постанову Хмельницького адміністративного суду від 10.10.2011 р. та прийнято нову постанову, якою позов ПАТ «Об’єднання «Прогрес» задоволено. Зазначеним рішенням колегія суддів апеляційного адміністративного суду скасувала податкове повідомлення-рішення Славутської ОДПІ №0000272302 від 03.06.2011 р. про застосування фінансових санкцій до ПАТ «Об’єднання «Прогрес» у сумі 37 401,00 грн за незабезпечення щоденного друку фіскальних звітних чеків (Z-звітів), усупереч п. 9 ст. 3 Закону України «Про РРО», протягом 110 робочих днів. Оскаржуване податкове повідомлення-рішення прийнято податковим органом на підставі акта перевірки позивача №0030/22/14/23/03587448 від 01.06.2011 р. щодо дотримання останнім порядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки тощо.

Таким чином, предметом спору у справі №2270/11308/11 стало застосування штрафних (фінансових) санкцій до ПАТ «Об’єднання «Прогрес» за порушення вимог п. 9 ст. 3 Закону України «Про РРО» не у розмірі, передбаченому за таке порушення п. 4 ст. 17 Закону, а у розмірі, збільшеному у 110 разів.

Слід зазначити, що правові засади розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Дія Закону поширюється на всіх суб’єктів господарювання та їхні господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до п. 9 ст. 3 зазначеного Закону України суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, серед іншого, щодня друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій.

Своєю чергою, невиконання щоденного друкування фіскального звітного чека є порушенням правил здійснення господарської діяльності та вимог Закону «Про РРО» і за рішенням відповідних органів державної податкової служби України тягне за собою застосування адміністративно-господарських санкцій до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги). Такі адміністративно-господарські санкції передбачені п. 4 ст. 17 Закону України «Про РРО» у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас основні засади господарювання в Україні та відносини, що виникають у процесі організації і здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання та іншими учасниками цих відносин, у т. ч. й органами державної влади, встановлюються та регулюються Господарським кодексом України.

З огляду на вимоги ст. 218 ГК України, підставою господарської відповідальності учасника господарських відносин, у т. ч. для застосування адміністративно-господарської санкції, є вчинене таким суб’єктом господарське правопорушення.

Статтею 239 ГК України передбачено, що одним із видів адміністративно-господарських санкцій є адміністративно-господарський штраф, який застосовується до суб’єкта господарювання за порушення визначених законодавством України правил здійснення господарської діяльності. За загальним правилом, установленим ГК України (ч. 2 ст. 241), перелік порушень, за які з суб’єкта господарювання стягується штраф, розмір і порядок його стягнення визначаються законами, що регулюють податкові та інші відносини, в яких допущено правопорушення.

У розумінні положень ГК України фінансові санкції за порушення суб’єктами господарювання порядку використання реєстраторів розрахункових операцій, передбачені ст. 17 Закону України «Про РРО», є адміністративно-господарською санкцією.

Пунктом 4 ст.17 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено відповідальність (адміністративно-господарську санкцію, штраф у розмірі двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за вчинення порушення у вигляді нероздрукування та незберігання фіскального звітного чека і не передбачено збільшення такого штрафу пропорційно до кількості днів невиконання щоденного друкування фіскального звітного чека.

Аналогічна позиція висловлена Вищим адміністративним судом України в ухвалі від 31.08.2011 р. у справі №К-57940/09, тож рішення Вінницького апеляційного адміністративного суду цілком відповідає усталеній судовій практиці.

Підсумовуючи вищевикладене, принагідно зауважуємо, що з метою формування єдиної судової практики та задля ухвалення правомірних судових рішень Вінницький апеляційний адміністративний суд на постійній основі здійснює узагальнення судової практики різних судових інстанцій, оскільки єдина судова практика й обумовлена нею об’єктивність юридичних відносин має важливе значення для становлення демократичних засад правосуддя в Україні.

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»