• Посилання скопійовано

Вчимося звертатися до суду через Інтернет! Основні вимоги

Наказ Державної судової адміністрації України від 07.09.2012 р. №105

Ми вже інформували про те, що наказом Державної судової адміністрації України від 07.09.2012 р. №105 в Україні стартує пілотний проект щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу >>>. З 15 жовтня 2012 року електронний документообіг запроваджується у:
- Святошинському районному суді м. Києва;
- апеляційному суді Дніпропетровської області;
? з 26.11.2012 р.:
- господарському суді Вінницької області;
- Севастопольському апеляційному господарському суді;
- Харківському окружному адміністративному суді;
- Харківському адміністративному апеляційному суді.
У чому полягає такий обмін електронними документами?
Учасники судового процесу (позивачі, відповідачі, треті особи, їхні представники, інші особи тощо) паралельно з документами у паперовому вигляді надсилають до суду також електронні документи (позови, скарги, клопотання, документи та інші матеріали, що обґрунтовують позовні вимоги, скаргу чи клопотання, заяви тощо).
Чи є вимоги до змісту та форми електронних документів?
Слід зважати на три умови:
Умова 1. Зміст документів, що подаються в електронній формі, має відповідати вимогам, встановленим відповідним процесуальним законодавством.
Умова 2. Оскільки йдеться про процесуальне законодавство, а саме в межах пілотного проекту це ЦПК України, ГПК України та КАС України, то варто звернути увагу на певну особливість: лише КАС України містить необхідність зазначення в позовній заяві адреси електронної пошти, якщо така відома. Наразі під час подання документів до суду (у порядку ЦПК України, ГПК України та КАС України) зазначати електронну адресу варто всім незалежно від виду процесу.
Умова 3. У разі надіслання в електронному вигляді відзиву на позовну заяву, зустрічного позову, інших документів і матеріалів необхідно зазначати номер справи, що розглядається з його участю.
Увага! На вимогу суду, як на стадії підготовки справи до судового розгляду, так і на стадії судового розгляду, документи і матеріали, подані в електронному вигляді, мають бути надані особами, які беруть участь у справі, в оригіналі.
Ще одне ? до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору. За роз’ясненнями судів всіх касаційних інстанцій такий документ подається в оригіналі. Але в межах пілотного проекту платіжку зі сплаченою сумою судового збору слід подати в оригіналі у паперовому пакеті документів, а у разі паралельного надсилання документів в електронній формі ? не забути про копію документа. Наразі невідомо, чи звірятимуться документи, які подано в електронній та паперовій формі.
В якому порядку надсилати?
Перед тим як надсилати (формувати) пакет документів до суду в електронній формі, насамперед слід зареєструватися в Системі, розміщеній на  офіційному веб-порталі судової влади України >> шляхом заповнення реєстраційної форми.
В окремому полі форми реєстрації Користувач надає зразок (сертифікат) електронного цифрового підпису, який застосовуватиметься під час листування з судами через Систему.
Реєстраційні дані додаються до бази даних Системи та можуть використовуватися Користувачами і судами для надсилання процесуальних та інших документів один одному.
В якому вигляді (форматі) мають надсилатися докази та інші матеріали справи?
Документи, які подаються як докази, або інші письмові матеріали, самостійно або на вимогу суду, має бути переведено в електронний вигляд за допомогою засобів сканування.
Всі документи мають бути відскановані у чорно-білому кольорі в форматі Adobe PDF: якість ? 200 точок на дюйм (dpi) для збереження всіх автентичних ознак справжності: графічного підпису особи, печатки, кутового штампу бланка та інших ознак.
Розмір файлу не може перевищувати 10 Мб. У разі якщо документ має розмір, більший за 10 Мб, його слід поділити на окремі частини з відображенням цього у переліку документів.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»