• Посилання скопійовано

Переважним правом купівлі частки у праві спільної власності користується тільки власник частки

Порушення переважного права купівлі частки не є підставою для визнання договору недійсним

Верховний суд України надав правовий висновок у спорі про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку недійсним на підставі порушення переважного права купівлі.
Верховний суд України на засіданні Судової палати з цивільних справ 10 жовтня 2012 розглянув справу №6-106 цс 12, предметом якої була спір щодо визнання договору купівлі-продажу житлового будинку недійсним на підставі порушення переважного права купівлі.
Розглянувши цю справу, Верховний суд дійшов виводу, що переважне право купівлі частки у праві спільної власності має тільки власник частки у праві спільної часткової власності. Норми закону, що встановлюють таке право співвласника спільної часткової власності, не поширюються на правовідносини, що виникли з права спільної сумісної власності.
Також ВСУ зазначив, що порушення переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності не є підставою для визнання договору недійсним. У такому разі співвласник у межах встановленого законом строку може вимагати в судовому порядку переведення на нього права і обов'язків покупця за укладеним договором.
За інформацією прес-служби ВСУ

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»