• Посилання скопійовано

Суд вирішує, прийняти позов до розгляду, чи ні, впродовж трьох днів

Інформаційний лист ВАСУ від 27.08.2012 №1909/12/13-12

При поданні позову до адміністративного суду платники податків з нетерпінням чекають інформації від суду про прийняття позовної заяви до розгляду та про дату призначення слухання.
ВАСУ у коментованому листі роз’яснює, в які саме строки суд має прийняти рішення про прийняття позовної заяви до розгляду та надіслати відповідну ухвалу платнику податку.
Так, строк для вирішення суддею питання про відкриття провадження в адміністративній справі, за загальним правилом, — протягом трьох днів з дня надходження позовної заяви до адміністративного суду.
У разі якщо платник податків (позивач) отримує від суду ухвалу про необхідність виправлення недоліків та зі встановленими строками для цього, то — протягом трьох днів після закінчення строку, встановленого для усунення недоліків позовної заяви.
Якщо відповідач у позовній заяві, щодо якої немає підстав для її повернення, зазначив фізособу, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізособи. У такому разі останнім днем строку для вирішення питання про відкриття провадження в адміністративній справі буде наступний день після дня отримання інформації про місце проживання (перебування) фізособи.
При цьому слід мати на увазі, що за приписами статті 67 Кодексу законів про працю України, у разі коли святковий або неробочий день (стаття 73 цього Кодексу) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. У такому разі останнім днем строку для вирішення питання про відкриття провадження у справі буде день, наступний за таким перенесеним вихідним днем.
Наведемо приклади позиції ВАСУ.
Приклад 1. У разі подання до суду позовної заяви 6 січня 2012 року останнім днем строку для вирішення питання про відкриття провадження у справі є 10 січня 2012 року (святковий день 7 січня 2012 року (Різдво Христове) збігається з вихідним днем — суботою, який переноситься на понеділок 9 січня 2012 року).
Приклад 2. У разі подання позовної заяви 23 серпня 2012 року останнім днем строку для вирішення питання про відкриття провадження у справі є 27 серпня 2012 року (24 серпня 2012 року — святковий день (День незалежності України), 25, 26 серпня — вихідні дні).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»