• Посилання скопійовано

Як укладати угоди про примирення за новим КПК?

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ видав інформаційного листа від 15.11.2012 р. №223-1679/0/4-12 з деяких питань здійснення кримінального провадження на підставі угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим

Згідно зі ст. 55 КПК потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізособа, якій кримінальним злочином заподіяно моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юрособа, якій злочином заподіяно майнової шкоди. ВССУ звертає увагу в своєму новому інформаційному листі на те, що угода про примирення може бути укладена з представником юрособи у разі заподіяння їй майнової шкоди.

Якщо у кримінальному провадженні беруть участь декілька потерпілих від одного і того самого кримінального злочину, то угода може бути укладена тільки зі всіма потерпілими. При цьому укладається одна угода, в якій можуть бути зазначені різні вимоги потерпілих щодо розміру шкоди, заподіяної злочином, терміну її відшкодування або переліку дій, що їх підозрюваний або обвинувачений зобов'язаний вчинити стосовно потерпілих. Обов'язково має бути зазначено про узгоджене між сторонами (всіма потерпілими та підозрюваним, обвинуваченим) покарання, їхню згоду на його призначення або звільнення від його відбування з випробуванням. Недотримання цих вимог закону згідно з п. 1 ч. 7 ст. 474 КПК є підставою для відмови у затвердженні угоди.

Угода про визнання провини укладається між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим з ініціативи будь-якої з цих осіб. Така угода не може бути укладена, коли у справі бере участь потерпілий, а також у кримінальному провадженні за особливо тяжкими злочинами незалежно від кола суб'єктів, яким заподіяно шкоди внаслідок скоєння таких злочинів.

Якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, після виконання процесуальних дій, передбачених ст. 290 КПК, складений слідчим та затверджений прокурором обвинувальний акт разом із підписаною сторонами угодою негайно надсилається до суду.

Крім того, суд повинен з'ясувати в обвинуваченого, чи зможе він реально виконати взяті на себе зобов'язання.

В апеляційному порядку вирок суду першої інстанції на підставі угоди (незалежно від його виду) може бути оскаржений тільки сторонами судочинства (виняток становить можливість оскарження прокурором вироку на підставі угоди про примирення) та на підставах, визначених законом.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»