• Посилання скопійовано

«Щодня» - друкування фіскального чека в межах 24 годин після першої розрахункової операції

Ухвала Львівського апеляційного адмінсуду від 09.10.2012 р., справа №26044/10/9104

«Щодня» - друкування фіскального чека в межах 24 годин після першої розрахункової операції

Бухгалтери, які працюють з РРО, знають, що друкування фіскального звітного чека має здійснюватися щодня. Проте одні вважають, що це слід робити в межах 24 годин після здійснення першої розрахункової операції, інші ? до закінчення 00.00 год. доби.

Наведемо приклад. 

Z-звіт №1 за 03.11.2012 р. роздруковано о 23 год. 49 хв. 03.11.2012 р. Першу розрахункову операцію після Z-звіту №1 виконано 04.11.2012 р. о 00 год. 20 хв. Z-звіт №2 за 04.11.2012 р. надруковано о 00 год. 05 хв. 05.11.2012 р.

Чи порушуються вимоги п. 9 ст. 3 Закону про РРО щодо дати роздрукування Z-звіту №2?

Відповідь на це варто пошукати у судових рішеннях. Висновки одного з них є такими.

Згідно з п. 9 ст. 3 Закону про РРО, СПД, що здійснюють розрахунки у сфері торгівлі, зобов'язані щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в КОРО. За невиконання цієї вимоги передбачено штраф 340 грн.

Зміна реєстратора розрахункових операцій ? період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. 

Суд вказує на те, що термін «зміна», застосований у Вимогах щодо реалізації фіскальних функцій РРО, затверджених Постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199 (далі ? Вимоги №199), відрізняється від загальновживаного значення цього слова (наприклад, графік роботи персоналу чи певного об'єкта) та переконаний, що доцільніше називати період роботи РРО від першої зареєстрованої розрахункової операції до виконання Z-звіту словосполученням «зміна реєстратора розрахункових операцій». 

У примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті (додаток до Вимог №199), наведено важливе уточнення: максимальна тривалість зміни не повинна перевищувати 24 години. Фіскалізацію підсумкових даних слід проводити за період, що не перевищує тривалість зміни РРО. 

Враховуючи наведені положення, апеляційна інстанція вважає правильним висновок про те, що строк щоденного друкування фіскальних звітних чеків визначається годинами і не має перевищувати 24 години з моменту реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

Технічне поняття «зміна реєстратора розрахункових операцій» жодним чином не пов'язане з режимом роботи підприємства.

Отже, відлік тривалості зміни РРО починається з моменту реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього Z-звіту, а не з початку робочого дня, на чому наполягає відповідач.

Тож, за нашим прикладом, порушень вимог Закону про РРО щодо дати роздрукування Z-звіту №2 немає.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»