• Посилання скопійовано

Продаж юрособою нерухомості фізособі не підпадає під дію Закону про захист прав споживачів

ВСУ, Судова практика з розгляду цивільних справ про захист прав споживачів (2009 — 2012 рр.)

Продаж юрособою нерухомості фізособі не підпадає під дію Закону про захист прав споживачів

Правовий статус підприємця дозволяє розпоряджатися власним майном фізособи. Проте, коли йдеться про розпорядження безготівковими коштами, скажімо, у разі оплати послуг чи придбання товарів через мережі магазинів (наприклад, мобільні телефони, інша техніка і товари) з підприємницьких рахунків, викликає чимало запитань. Одне з них — чи можна вважати підприємця у такому випадку споживачем товарів, послуг у розумінні Закону України «Про захист прав споживачів» (далі — Закон №1023)?

Адже, згідно з п. 22 ст. 1 Закону №1023, споживачем є фізособа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних із підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника

Відповідно, якщо громадянин (покупець, замовник) у правовідносинах виступає як підприємець, або фактично використовував придбаний чи замовлений товар у підприємницькій діяльності, або як найманий працівник, то на його відносини з продавцем Закон №1023 не поширюється.

При цьому Закон №1023 не містить критеріїв розмежування використання товару для особистих потреб із використанням його у підприємницькій діяльності чи виконання обов'язків найманого працівника. Непоодинокими є випадки, коли суб'єкт підприємницької діяльності придбавав товар із метою використання у майбутньому в підприємницькій діяльності, але через певні обставини фактично використовував для власних побутових потреб або навпаки. 

ВСУ, узагальнюючи судову практику з розгляду справ про захист справ споживачів, зазначає, що, наприклад, адвокатська діяльність не є підприємницькою, а визнається незалежною професійною діяльністю, тому до таких відносини можна застосувати положення Закону №1023.

Щодо відносин придбання нерухомості між юрособами та фізособами, то ВСУ звертає увагу: норми Закону №1023 не поширюються на операцію, за якою юридична особа відчужує фізичній особі належне їй на праві власності нежитлове приміщення чи будь-яке інше майно, яке було у її володінні та користуванні. ВСУ вважає, що у такій операції юрособа не належить до виробників та продавців товарів, виконавців робіт і надавачів послуг, на відносини з якими поширюється дія Закону №1023.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»