• Посилання скопійовано

Повернути вартість авіаквитка, відсудити відшкодування можна й на території України

Лист ВСУ від 01.02.2013 р. «Судова практика з розгляду цивільних справ про захист прав споживачів (2009 — 2012 рр.)»

Повернути вартість авіаквитка, відсудити відшкодування можна й на території України

Останнім часом ми всі є свідками надзвичайних подій, які спостерігаємо по телевізору: падіння літака, відмова авіаперевізника від виконання авіарейсу тощо.

Водночас у багатьох виникає запитання: якщо це станеться з кимсь знайомим (близьким), то як треба захищати свої права як споживача та/або отримати відповідне відшкодування від перевізника?

ВСУ звертає увагу на те, що судова практика є неоднозначною щодо вирішення цих питань. Так, за загальним правилом позивачу (в даному випадку споживачу послуг авіаперевізника) у справах про захист прав споживачів надано право на свій розсуд пред'являти позов (звертатися до суду): за місцезнаходженням авіаперевізника, за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача послуг авіаперевізника або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору (за винятком виключної підсудності).

Саме такий виняток як виключна підсудність і впливає в деяких випадках на вибір суду, до якого слід звертатися. Зрозуміло, що громадянам України або особам, які проживають (перебувають на законних підставах) на території України, зручно звернутися до українських судів.

Проте не у всіх випадках це є можливим.

Розгляньмо це на прикладах.

Приклад 1. Перевізник зареєстрований в Україні.

Звертатися в суд за захистом своїх прав (повернення вартості квитка, відшкодування шкоди) слід за місцезнаходженням перевізника. Правда, у цьому разі виникають запитання:

1. Якщо квиток придбано у агента та/або в іншому місті, ніж реєстрація перевізника? В цьому разі споживач має право звернутися до суду за місцем свого проживання.

2. Якщо квиток придбано через Інтернет? У цьому разі слід керуватися правом вибору суду — за місцезнаходженням перевізника чи за місцем проживання споживача.

Приклад 2. Якщо перевізник — іноземець.

ВСУ в листі від 01.02.2013 р. звертає увагу на таке.

Суди на території України можуть розглядати:

- будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо, зокрема, на території України розташовані філія або представництво іноземної юрособи — відповідача;

- справи з іноземним елементом у справах про відшкодування шкоди, якщо її було завдано на території України.

ВСУ пропонує при визначенні підсудності справ (вибір суду) щодо спорів, які виникають з міжнародних повітряних перевезень, пріоритет надати нормам міжнародного права.

Згідно зі ст. 33 Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, позов про відповідальність повинен бути поданий за вибором споживача на території однієї з держав-сторін або до суду за місцезнаходженням перевізника, або за місцем його основної діяльності, або за місцем, де розташоване комерційне підприємство, через яке був укладений договір, або до суду місця призначення перевезення. 

Стосовно шкоди, заподіяної у результаті загибелі або тілесного ушкодження пасажира, позов про відповідальність може бути поданий до одного зі згаданих судів, або на території держави-сторони, в якій пасажир на момент події має основне й постійне місце проживання і до якої або з якої перевізник надає послуги, пов'язані з повітряним перевезенням пасажирів. 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»