• Посилання скопійовано

Коли умови договору кваліфікуються як несправедливі: позиція ВСУ

Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживачу

Коли умови договору кваліфікуються як несправедливі: позиція ВСУ

Судова палата у цивільних справах ВСУ, розглянувши справу за позовом до ТОВ про захист прав споживача, визнання договору недійсним та стягнення коштів за заявою (Постанова від 08.06.2016 р. у справі №6-330цс16), зазначила наступне.

Визначення поняття «несправедливі умови договору» закріплено в частині другій статті 18 Закону №1023-ХІІ. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов’язків на шкоду споживачу.

Виходячи з норм цієї статті, суд робить висновок, що умови договору кваліфікуються як несправедливі, якщо вони одночасно:

1) порушують принцип добросовісності;

2) призводять до істотного дисбалансу договірних прав та обов’язків сторін;

3) завдають шкоди споживачеві.

За частиною третьою статті 18 Закону № 1023-XII несправедливими є, зокрема, умови договору про:

  • виключення або обмеження прав споживача стосовно продавця (виконавця, виробника) або третьої особи у разі повного або часткового невиконання чи неналежного виконання продавцем (виконавцем, виробником) договірних зобов’язань, включаючи умови про взаємозалік, зобов’язання споживача з оплати та його вимог у разі порушення договору з боку продавця (виконавця, виробника);
  • встановлення жорстких обов’язків споживача, тоді як надання послуги обумовлене лише власним розсудом виконавця;
  • надання можливості продавцю (виконавцю, виробнику) не повертати кошти на оплату, здійснену споживачем, у разі відмови споживача укласти або виконати договір, без встановлення права споживача на одержання відповідної компенсації від продавця (виконавця, виробника) у зв’язку з розірванням або невиконанням ним договору. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховний Суд України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»