• Посилання скопійовано

Середній заробіток при поновленні працівника на роботі: позиція ВСУ

Верховний Суд Ураїни розглянув справу №6-419цс16 щодо стягнення зарплати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди

Середній заробіток при поновленні працівника на роботі: позиція ВСУ

Порядок поновлення

Згідно зі ст. 235 КЗпП при ухваленні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.

Якщо ж заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

 

Оплата за час вимушеного прогулу

Середньомісячна заробітна плата за час вимушеного прогулу працівника обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана виплата, тобто дню звільнення працівника з роботи.

Основою для визначення загальної суми заробітку, що підлягає виплаті за час вимушеного прогулу, є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата працівника, яка визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, – календарних днів за цей період. 

Крім того, нормами розділу ІІІ Порядку №100 передбачені виплати, які підлягають і не підлягають урахуванню (зокрема, одноразові виплати, соціальні виплати, окремі види премій тощо) при обчисленні середньої заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплати за час вимушеного прогулу.

Після визначення середньоденної заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплат працівнику здійснюється нарахування загальної суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді. Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства. 

 

Від редакції

Приклад розрахунку оплати за час вимушеного прогулу

Згідно з судовим рішенням працівника поновлено на роботі з 01.08.2016 року - з дати його неправомірного звільнення. Саме поновлення відбулося у жовтні 2016 року. 

Його оклад на час звільнення становив 4000 грн.

Для обрахунку заробітку за дні вимушеного прогулу потрібно взяти нараховану зарплату працівника за червень та липень 2016 року. Але у червні 2016 року він перебував на лікарняному 5 к.д. (з 13 по 17 червня). За червень 2016 року йому нараховано лікарняних на суму 900 грн та зарплату 2800 грн. За графіком роботи підприємства на червень 2016 року встановлено 19 р.д., а в липні - 22 р.д.

Середньоденна зарплата: (2800 + 4000) : (19 - 5 + 22) = 188,89 грн.

Середньомісячна зарплата за час вимушеного прогулу: 188,89 *((19+22):2) = 3872,25 грн.

Загальна сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу: 3872,25 * 2 міс. = 7744,50 грн.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховний Суд України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»