• Посилання скопійовано

Свята святами, а звітність треба подавати вчасно

ВАСУ наголосив, що приймаючи рішення про перенесення робочих днів, потрібно організувати роботу підприємства так, щоб забезпечити подання передбаченої законодавством звітності в установлені строки

Свята святами, а звітність треба подавати вчасно

У нашій країні, незважаючи на невелику кількість святкових та неробочих днів, встановлену ст. 73 КЗпП, робота відбувається фактично у проміжках часу між святкуваннями. Цю ситуацію підігріває й Уряд, який своїми розпорядженнями рекомендує переносити робочі дні, які припадають на наступні після святкових, на інші вихідні дні наступних місяців.

Наприклад, розпорядження КМУ про перенесення робочих днів у 2017 році дивіться тут>> 

Багато роботодавців приймають такі рекомендації та встановлюють додаткові вихідні дні наказами по підприємству. Втім, чинне законодавство з подання звітності такі прогули не пробачає. 

Розглянемо, які наслідки може мати таке перенесення робочих днів на окремо взятому підприємстві, зазначеному в Ухвалі ВАСУ від 15.09.2016 р. № К/800/51712/15

 

Про яку звітність йдеться в Ухвалі?  

Це безумовний фаворит бухгалтерського суспільства – так звана «алкогольна звітність». 

Строки подання звітності про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв до органів ДФС чітко встановлені ч. 3 ст. 16 Законом про обіг алкоголю  - звіт має подаватися  щомісяця до 10 числа наступного місяця.

Підприємство залишило подання цього звіту на останній день спливу граничного строку. А тут ще й перенесення робочих днів за рекомендаціями КМУ втрутилося. 

 

Дії керівника підприємства

Враховуючи положення ст. 73 КЗпП та розпорядження КМУ від 12.11.2014 р. №1084-р, у 2015 році рекомендувалося на підприємствах, в установах, організаціях не проводити роботу  у такі святкові дні і дні релігійних свят:

  • 1 січня - Новий рік (четвер);
  • 7 січня - Різдво Христове (середа).

Робочі дні з п'ятниці 2 січня було рекомендовано перенести на суботу 17 січня, четверга 8 січня - на суботу 31 січня, п'ятниці 9 січня - на суботу 14 лютого. 

Керівник підприємства скористався цими рекомендаціями та наказом встановив вихідні дні 8 та 9 січня. Звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) алкогольних напоїв до органів ДФС було подано лише після виходу на роботу бухгалтера -10.01.2015 року.

 

Дії фіскальних органів

До підприємства застосовано штраф у розмірі 17 тис. грн за порушення строків подання звітності. 

Чому? Тому що останній день подання звіту за грудень 2014 року, встановлений законодавством,  - це 9 січня 2015 року. Перенесення строків подання звітності передбачені лише ПКУ. У Законі про обіг алкоголю про це ані слова. Окрім того, перенесення робочого дня з 9 січня на суботу 14 лютого 2015 року — це лише рекомендації, а тому прийняття наказу по підприємству не скасовує та не змінює встановлених законом строків подання звітності.

 

Позиція суду

Тут думки розділилися.

Суд апеляційної інстанції став на бік платника податків.

Натомість, перша інстанція та ВАСУ підтримали позицію податківців. 

 

Поради суб’єктам господарювання

Приймаючи рішення про перенесення робочих днів, не забувайте, що за встановленим на вашому підприємстві графіком працюватимете лише ви (рекомендації КМУ на те і рекомендації, щоб хтось їх дотримувався, а хтось – ні). 

Але навіть якщо податківці в рекомендовані дні теж відпочиватимуть, це не подовжує строки подання звітності.

Лише офіційні святкові та вихідні дні дають право подавати податкову звітність пізніше і лише за умови, що сам закон, яким встановлені строки її подання, встановлює порядок та підстави перенесення цих строків.

Інакше захиститись від штрафу буде не те, щоб зовсім неможливо (як бачимо, в цьому питанні суди іноді приймають рішення на користь суб’єктів господарювання), але вкрай важко.

Читайте також: Перенесення робочих днів у 2017 році: розпорядження Кабміну

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»