• Посилання скопійовано

Внаслідок бездіяльності податківців суд стягнув шкоду, заподіяну госпсуб’єкту, з держави в особі Держказначейства

Київський апеляційний господарський суд від 14 листопада 2016 р. у справі № 911/1361/16

Внаслідок бездіяльності податківців суд стягнув шкоду, заподіяну госпсуб’єкту, з держави в особі Держказначейства

Фабула судового акту: Блискуче рішення і вже встояло в апеляції. Нарешті судом правильно застосована ст. 1174 ЦК України  «відшкодування шкоди, завданої посадовою або службовою особою органу державної влади, органу АРК або органу місцевого самоврядування.»  За правилами господарського судочинства з держави в особі Держказначейства суб’єктом господарювання стягнуто шкоду заподіяну протиправною бездіяльністю фіскального органу в сумі 85 295,00 грн. 

Розрахунок суми шкоди був складним, але суд з ним погодився.

Так, суб’єктом господарювання до бюджету були сплачені надмірні суми податків,  і він звернувся до фіскального органу за висновком про повернення цих коштів, який мав бути підготовлений фіскальним органом та поданий органу казначейства.

Фіскальний орган звичайно цього не зробив взагалі, а не в 5-денний термін, як це передбачає закон. І в цьому полягала його незаконна бездіяльність.  

Потребуючи додаткових коштів для ведення господарської діяльності суб’єкт господарювання звернувся до банку, який прокредитував його. Отже, шкодою чи збитками суб’єкт господарювання назвав у суді проценти за користування кредитними коштами, які він терміново був змушений залучити до свого обороту. 

Що стосується надмірно сплачених коштів, то це не була помилка бухгалтера, а було відверте вимагання фіскалами того, що їм не належить за законом. Податкові зобов’язання суб’єкта господарювання були незаконно  (як потім було доведено у судах) рішенням-повідомленням збільшені на 537 033,00 грн, і з метою уникнення негативних наслідків, таких як податкова застава чи адміністративний арешт активів, суб’єкт господарювання був змушений сплатити ці кошти до бюджету. 

Отже, користуємось практикою і стягуємо з державних органів шкоду заподіяну їх бездіяльністю

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»