• Посилання скопійовано

Парламенту слід терміново вирішити проблему навантаження на суди

З 15 березня 2018 р. у низці місцевих судів, які знаходяться за місцем юридичної реєстрації правоохоронних органів, збільшиться у декілька разів надходження кількості клопотань слідчих

Парламенту слід терміново вирішити проблему навантаження на суди

З 15 березня 2018 року у низці місцевих судів, які знаходяться за місцем юридичної реєстрації правоохоронних органів, прогнозовано збільшиться у декілька разів надходження кількості клопотань слідчих, - повідомляє прес-служба Судової влади України.

Нагадаємо, що  змінами до Кримінального процесуального кодексу України (так звані «поправки Лозового») передбачено подання клопотань слідчих лише за місцем реєстрації юридичних осіб.

«Структурні підрозділи, наприклад, райуправління Національної поліції України не є юридичними особами, тож усі клопотання слідчих управлінь поліції в районах (10) та відділів поліції в Київській області (12 районних відділень та 25 відділень) будуть направлені в один суд – за місце офіційної реєстрації НПУ.  Слідчими суддями Шевченківського районного суду міста Києва за 2017 рік було розглянуто понад 30000 клопотань. Тож можна прогнозувати суттєве збільшення кількості клопотань», – наголошує суддя-спікер Шевченківського районного суду міста Києва  Ірина Фролова.

Крім того, у зв’язку із внесенням змін до ст. 243 КПК України буде змінено порядок залучення експерта у кримінальному провадженні. Так, на відміну від існуючої зараз процедури експерт буде залучатися для проведення експертизи  виключно за рішенням слідчого судді чи суду. Отже, для встановлення причин смерті особи  слідчі змушені будуть звертатися спочатку до слідчого судді, а вже потім до експерта, що збільшить строки вирішення питання щодо надання дозволу на поховання. Ця обставина також є додатковим фактором збільшення навантаження на суддів.  

У зв’язку із цією ситуацією Шевченківський районний суд міста Києва неодноразово звертався до Верховної Ради України та інших уповноважених осіб, у якому проінформував про ситуацію та просив вжити заходів щодо її врегулювання. Зокрема, у кінці лютого Шевченківський районний суд міста Києва вдруге звернувся до Верховної Ради України та інших органів, оскільки ситуація не змінилася.

Суддя-спікер наголосила, що всі слідчі судді суду є суддями з розгляду цивільних або кримінальних справ. Збільшення навантаження може негативно позначитися на забезпеченні прав інших учасників судових процесів. Разом з тим, у Шевченківському районному суді міста Києва зазначають, що навіть в умовах надмірного навантаження суд працюватиме задля забезпечення права кожного громадянина на своєчасний та справедливий судовий розгляд.

Водночас суд закликає парламент повернутися до цього питання.

***

Читайте також: Розпочав роботу Єдиний інформаційно-довідковий центр Судової влади України 

Джерело: Судова влада України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»