• Посилання скопійовано

Споживачі звільняються від сплати судового збору — рішення Верховного Суду

Велика палата Верховного Суду визнала, що споживачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, як це передбачено статтею 22 Закону «Про захист прав споживачів»

Споживачі звільняються від сплати судового збору — рішення Верховного Суду

Споживачі звільняються від сплати судового збору. Як повідомили у Держпродспоживслужбі, таке рішення №14-57цс18 21 березня 2018 року ухвалила Велика палата Верховного Суду України.  

У Законі «Про захист прав споживачів» завжди була норма про звільнення споживачів від сплати судового збору (раніше – мита). Проте змінами до Закону «Про судовий збір» із переліку категорій позивачів, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, виключили позивачів, які звертаються до суду за захистом своїх прав, як споживачі.

Тобто можна говорити, що дане питання після змін до Закону залишалося на розгляд суду. І судова практика з цього питання завжди була неоднозначною.

У зазначеному рішенні Велика палата Верховного Суду визнала, що позивачі у справах про захист своїх прав як споживачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, як це передбачено статтею 22 Закону «Про захист прав споживачів».

***

Читайте також: З 1 січня 2018 року - нові ставки судового збору.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»